Karta Stolac

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Hercegovačko-neretvanski
Općina Stolac
Stanovništvo (Općina, 2009) 13.227
Površina (Općina) ? km²
Pozivni broj (+387) 36
Poštanski broj 88 360

U jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine na krajnjem istoku Hercegovačko-neretvanske županije na obalama rijeke Bregave smjestio se grad Stolac. Stolac je grad s najduljom povijesti gradskog života u Bosni i Hercegovini što dokazuju razni arheološki nalazi koji svjedoče o postojanjima urbanog života na ovom području preko 3.500 godina od kada potječu najstariji nalazi ilirskog grada Daorsona.
Prvi pisani spomen Stolca je iz 7. svibnja 1420. godine iz državnog arhiva u Dubrovniku gdje se spominje stanovnik Stoca Gojko Tihosalić, koji se bavio stočarstvom. Općina Stolac je prije rata obuhvaćala 36 naselja, no nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma ona je podijeljena u dvije općine: općinu Stolac , koja je ušla u sastav Federacije Bosne i Hercegovine i općinu Berkovići koja je ušla u sastav Republike Srpske.
Stolac sa svojom povijesnom baštinom spada pod zaštitu UNESCO-a još od 1980.godine zbog svojih značajnih arheoloških nalaza. U Badanjskoj pećini pronađeni su crteži na kojima se nalaze detalja lova s jasnim likom konja iz razdoblja Ebeolitika što dokazuje da je ovo područje bilo naseljeno još prije 15 000 godina. Na području Stolca se nalazi i tvrđava Daorson koja potječe iz vremena Ilira, te su pronađeni i ostatci rimske tvrđave Diluntum, tvrđava starog grada te grob Židovskog rabina Mosa Danona što je jedno od svetišta Židova. Nažalost za vrijeme razaranja tokom ratova Stolac je izgubio brojne arheološke znamenitosti kao što su džamija Ismail Kapetana Šarića, džamija Hadži Alije Hadžisalihovića te pravoslavna crkva iz 1870. godine no zahvaljujući svojoj bogatoj prošlosti Stolac još uvijek ima preko 35 objekata ili lokaliteta na listi nacionalnih spomenika kao što su: Čaršijska džamija (koja predstavlja prvi obnovljeni nacionalni spomenik), Podgradska džamija, Ćuprijska džamija i Uzinovićka džamija, Ošanjićka crkve, Trijebanjska crkve, Poplatska crkve i crkva na Poljubi u samom Stocu.
Najznačajnije kulturne manifestacije koje se odvijaju u Stolcu su Stolačko kulturno proljeće u čijem programu sudjeluju brojna kulturna društva pokušavajući pobuditi ljubav prema rodnom kraju kod mladih te Hercegovački plodovi Mediterana na kojoj se svake godine predstavljaju uzgajivači šipka, smokve i masline iz cijele Bosne i Hercegovine, Turske, Crne Gore i Hrvatske.

Panorame

Trenutno nema panorama – Pošalji panoramu!