Karta Visoko

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Zeničko-dobojski
Općina Visoko
Stanovništvo (Općina, 1991) 46.160
Površina (Općina) 231 km²
Pozivni broj (+387) 32
Poštanski broj 71 300

U Zeničko – dobojskom kantonu u središnjoj Bosni samo dvadeset minuta vožnje od Sarajeva smjestila se općina Visoko, s istoimenim središtem. Ovo područje je bilo naseljeno još u davnoj prošlosti, najstariji povijesni nalazi potječu iz 4000 godine prije Nove ere. Ovo područje je naseljavalo Ilirsko pleme Desidijati sve do dolaska Rimljana. Najznačanije povijesno razdoblje ovog područja bilo je u srednjem vijeku kada je ovo područje bilo centar srednjovjekovne države Bosne. Najznačajnija mjesta tog povijesnog razdoblja su bila stari grad Visoki koji se nalazio na vrhu brda Grad, njegovo podgrađe i trgovačko središte Podvisoki, Mile koje je bilo krunidbeno mjesto bosanskih kraljeva, te Moštre gdje su povremeno stolovali bosanski kraljevi. Iako turizam na ovom području nije osobito razvijen, postoji veliki potencijal zbog raznih znamenitosti vezanih upravo za srednjevjekovnu Bosnu, kao što su ostatci tvrđave Visoki, grobovi bosanskih vladara u Milama te ruševine srednjevjekovnog naselja.
Visoko se počinje razvija kao današnji grad dolaskom Osmanlija na ovo područje, smatra se da je osnivač grada Visokog Ajas-beg  koji je dao izgraditi hamam (kupalište), mekteb (školu), vodovod, most te je utemeljio vakuf i tekiju koja postoji i danas, podiže se džamija, razni dućani i započinje razvoj raznih zanata kao što je kožarstvo po kojem je Visoko poznato i u današnje vrijeme. Razvoj grada započet u vrijeme Osmanlija nastavlja se dolaskom Austro-ugarske monarhije kada se grad širi, no proces razvoja zaustavlja stravični požar iz 11. studenog 1911. godine. Nakon obnove grada Visoko dobiva obilježja i orijentalnog i zapadnog stila dizajna. Razvoj Visokog se nastavlja tek u vrijeme socijalističke Jugoslavije kada se grad širi te se grade stambeni, kulturni i poslovni objekti kao što su policijska i vatrogasna stanica, muzej, hotel, dom zdravlja, pošta, trgovine, sportski objekti te razne tvornice. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini grad je bio pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine no nije izbjegao višegodišnje granatiranje od strane Vojske Republike Srpske kada su oštećeni brojni stambeni, ali i industrijski objekti. Nakon rata Visoko se moralo postupno obnavljati da bi doseglo svoju prethodnu slavu.
Za Visoko je trenutačno vezeno istraživanje Semira Osmanagića, arheologa sa sveučilišta Huston koji tvrdi da na području visokog postoje piramide stare preko 20, 000 godine.

Panorame

Trenutno nema panorama – Pošalji panoramu!