Karta Banja Luka

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Republika Srpska
Kanton
Općina Banja Luka
Stanovništvo (Naselje, 1991) 195.692
Površina (Naselje) 1.239 km²
Pozivni broj (+387) 51
Poštanski broj 78 000

Banja Luka je drugi najveći grad u Bosni i Hercegovini posle Sarajeva te broji velikih 227.000 hiljada stanovnika. Banja Luka je dio Bosanske krajine i centralni grad Republike Srpske. Republika Srpska je jedan od dva entiteta unutar Bosne i Hercegovine, drugi je Federacija Bosne i Hercegovine. Kroz grada prolazi prekrasna rijeka Vrbas koja je pritok Save te je dugačka oko 250 km. Cijeli grad leži na 170 km2 od ukupnog područja od 1.239 km2 koje mu pripada.

Banja Luka se nalazi na 163 metara nadmorske visine okružena brežuljcima i kontinentalnom klimom, okolina je bogata raznovrsnom šumskom divljači, ribom i pitkom vodom – samo u Banja Luci se broji 16 registriranih punionica vode za piće.

Najstarije naseljeno područje u Banja Luki je u Klašnicama, poznato kao lokalitet „Pećine“, a smatra se da su prvi ljudi došli još u kamenom dobu. Zbog toga Banja luka je također bogata raznim arheološkim nalazištima.

Grad je dobro gospodarski razvijen i broji više od 54% zaposlenih te se taj broj se iz godine u godinu povećava zbog velikih ulagana finaciskog sektora. U zadne vrijeme se pojavljuju razni investitori iz Japana, Kine, SAD, Europe i drugih razvijenih zemalja.

Panorame

Trenutno nema panorama – pošalji panoramu!