Karta Zvornik

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Republika Srpska
Kanton
Općina Zvornik
Stanovništvo (Općina, 1991) 81.295
Površina (Općina) 500 km²
Pozivni broj (+387) 56
Poštanski broj 75 400

U istočnom dijelu Bosne i Hercegovine na rijeci Drini smjestio se Zvornik, grad i središte istoimene općine. Ovo gospodarsko, industrijsko i kulturno središte ponosno zauzima svoj položaj na istočnim obroncima Majevice.

Prvi spomen Zvornik je iz 1410. godine, ali pod nazivom Zvonik, tek se 1519. godine spomnije pod sadašnjim imenom Zvornik. Zvornički stari grad odnosno tvrđava nastao je znatno ranije, pretpostavlja se da je to bilo u drugoj polovici 13. ili na početku 14. stoljeća kada se na Drini ustalila granica Srbije i Bosne. Prema legendi Zvorničku tvrđavu je po legendi napravila Jerina, žena Despota Stefana Brankovića, koje u povijesti bila poznatija po gradnji grada Smedereva. Zvornik se nalazi na važnom strateškom položaju gdje su od davnina prolazili važni putovi što je dovelo da toga da se razvije grad Zvornik koji postaje trgovački centar. Zbog svih ovih povoljnih uvjeta za vrijeme Osmanske vlasti, Zvornik je 1480. godine postao administrativni centar, odnosno sandžak. Austro-Ugarska preuzima vlast 1878. godine, no Zvornik i dalje ostaje središte ovog područja što se ne mijenja čak ni za vrijeme kraljevine Jugoslavije, ali ni nakon drugoj svjetskog rata što najbolje dokazuje važnost Zvornika tokom stoljeća.

Područje Zvornika je bogato  prirodnim resursima, osobito drvetom i izvorima mineralne vode. Naravno najveća atrakcija Zvornika je Drina koja pruža izvrsne mogućnosti za razvoj vodenih sportova, poput rafringa, ribolova i vožnje kanua. Ovo područje obilježavaju i značajni kulturni spomenici kao što su srednjevjekovna Zvornička tvrđava ili Đurđev grad, Andraševa vila koja je u procesu čekanja restauracije, srednjevjekovni grad Kušlat iz 13. stoljeća, Spomen obilježja palim borcima, Manastir Papraća te Stari željezni most “Kralja Aleksandra I Karađorđevića”.
Zvornik je grad koji se može pohvaliti osebujnim kulturnim životom što pokazuju kultune manifestacije koje se događaju tokom cijele godine kao što su Zlatne ruke Zvornika, Svetosavska nedelja sa Svetosavskim balom, Zvornička džipijada, Kaimijini dani, Festival dječijeg folklora, Vidovdanski sabor, Državno prvenstvo u kajaku i kanuu na mirnim vodama, Zvorničko-kulturno ljeto, DRISAMA – Fest te Dani poljoprivrede.

Panorame

Trenutno nema panorama – Pošalji panoramu!