Karta Ilidža

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Sarajevo
Općina Ilidža
Stanovništvo (Općina, 2009) 67.937
Površina (Općina) 332 km²
Pozivni broj (+387) 33
Poštanski broj 71 210

Ilidža je ime grada i općine u kojoj se on nalazi. Ilidža se naširoko smatra zasebnim gradom, ali ona u isto vrijeme ipak čini potpuno inkorporirano zapadno predgrađe Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine. Iako je Ilidža dio urbane cjeline Sarajeva, ona ipak ima naglašenu morfološku i urbanu izražajnost. Prirodni resursi koji se drastično razlikuju od kotline Miljacke u kojoj se nalazi Sarajevo određuju tu njenu prepoznatljivu izražajnost. Ilidža je smještena u podnožju planine Igman u zelenom pejzažu koji je bogat i vodom i šumom. Reljef područja Ilidže je raznolikog oblika – kreće se od tipičnog ravničarskog do brežuljkastog i krškog u području planine Igman koja prirodno ograničava područje Ilidže s jugozapadne strane, s najvišim vrhom (Crni vrh 1.499 m).

Općina Ilidža je jedna od devet općina koje se nalaze u županiji Sarajevo. Ona ima iznimnu prometnu važnost za taj cijeli dio Bosne i Hercegovine. Ilidža je smještena na središnjem dijelu važnog magistralnog pravca koji prolazi dolinom rijeka Neretve i Bosne, u isto vrijeme povezujući Bosnu i Hercegovinu sa srednjom Europom na sjeveru i Jadranskim morem na jugu. Za samo dva sata i četrdeset pet minuta  vožnje automobilom može s Ilidže koja se nalazi na 490 metara nadmorske visine spustiti do obala Jadranskog mora i uživati u toj blagoj mediteranskoj klimi. Kroz Ilidžu također prolaze važne prometnice prema Jadranskom moru i Srednjoj Bosni te željeznička pruga Sarajevo-Ploče što iznimno utječe na razvoj grada.

Ilidža je jedno od najstarije naseljenih područja u Bosni i Hercegovini. Još od početaka arheoloških istraživanja 19. stoljeća pronađeni su brojni arheološki nalazi koji datiraju još od neolitika  te su pronađeni i značajni ostatci Rimske civilizacije, kao što su mozaici, keramika, novčići, nakiti te ostaci građevina.

Prije rata općina Ilidža bila je jedna od pet najrazvijenijih regija u Bosni i Hercegovini, te jedna od deset najrazvijenijih u cijeloj Jugoslaviji. Rat je imao razarajući učinak na ekonomiju grada, ali sada grad se polako počinje oporavljavati.

Panorame

Trenutno nema panorama – pošalji panoramu!