Karta Travnik

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Srednjobosanski
Općina Travnik
Stanovništvo (Općina, 2009) 55.000
Površina (Općina) 529 km²
Pozivni broj (+387) 30
Poštanski broj 72 270

U centralnoj Bosni i Hercegovini, 90 km zapadno od Sarajeva nalazi se grad Travnik koji je i sjedište istoimene općine, ali i glavni grad Srednjobosanskog kantona. Grad se smjestio na 514 metara nadmorske visine i odlikuje se raznim prirodnim pogodnostima kao što su rijeka Lašva koja protječe kroz grad, velika Lašvanska dolina koja povezuje dolinu rijeke Bosne s dolinom rijeke Vrbas te planine Vilenica i Vlašić koja je s 1943 metra nadmorske visine jedna od najviših planina u Bosni i Hercegovini.
Zhvaljujući povoljnom položaju Travnik je bio naseljen još u davnoj prošlosti. Prvi spomen ovog područja je u Povelji ugarskog kralja Bele IV. 1244. godine kada se spominje Župa Lašva u čijem se sastavu nalazio Travnik. Prvi spomen grada Travnika u pisanim dokumentima je iz 03.06.1463. godine kada je Travnik osvojila vojska sultana Mehmed II. El-Fatiha na svom pohodu na Jajce.
U srednjem vijeku je izgrađena tvrđava Stari Grad ili Kaštel oko kojeg se formira malo naselje s trgom što postaje jezgra za razvoj turskog naselja nakon osvajanja Travnika. Krajem 17. stoljeća Travnik postaje sjedištem bosanskog vezira kada bosanski vezir Defterdar Halil-paša Ćoso prenosi vezirsku stolicu iz Sarajeva u Travnik nakon ratnog pohoda austrijskog princa Eugena Savojskog na Bosnu i velikog požara kojeg je u Sarajevu izazvao. Tada se grad naglo razvija i ekonomski i teritorijalno te postaje važan trgovački i gospodarski centar. U 19. stoljeću Travnik postaje diplomatsko središte, Francuske u 1806. godini, a zatim i Austro-Ugarske u 1897. godini. Godine 1908. Austro-Ugarska zauzima Travnik i tada on ulazi u značajno razdoblje industrijskog razvoja otvaranjem Tvornice duhana, Tvornice šibica i poduzeće za preradu drveta „Ugar“. Promjene u gospodarstvu, školstvu i zdravstvu koje je na ovo područje uvela Austro-Ugarska i danas imaju veliki značaj za Travnik.
Travnik svojim posjetiteljima nudi znamenitu prošlost, razne kulturne znamenitosti osobito očuvane građevine iz Osmanskog razdoblja, ali i brojne prirodne pogodnosti, od kojih je turistički najznačajnija planina Vlašić koja pruža odlične uvjete za skijanje, sanjkanje, planinarenje, ali i pješačenje.

Panorame

Trenutno nema panorama – Pošalji panoramu!