Karta Mostar

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Hercegovačko-neretvanski
Općina Mostar
Stanovništvo (Općina, 2009) 111.186
Površina (Općina) 1.175 km²
Pozivni broj (+387) 36
Poštanski broj 88000

U Bosni i Hercegovini, na obalama rijeke neretve smješten je grad Mostar. Mostar koji je jedan od tri službena grada Bosne i Hercegovine je ne samo najveći grad u Hercegovini već je i njegovo kulturno i gospodarsko središte. Smješten je u Hercegovačko- neretvanskoj županiji čije je upravno središte. Svoje ime je dobio po čuvarima mostova (mostarima) koji su radili na obalama rijeke Neretve. Najznačajniji most u Mostaru i ujedno i njegov simboje je Stari most, koji se zajedno sa starim gradom nalazi na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a.

Brojnim nalazištima iz neolitika, bakrenog, brončanog i željeznog doba dokazano je da je šire područje Mostara bilo je naseljeno još u prapovijesnom vremenu. Smatra se da je osnivanja grada Mostara vezano uz izgradnju dviju utvrda odnosno kula sredinom 15. stoljeća. S kulama nije povezan samo nastanak Mostara, već i prvi pisani spomen, radi se o dubrovačkom izvještaju iz 1452.godine u kojem se opisuje  kako se Vladislav Hercegović pobunio protiv oca Stjepana, otevši mu neke posjede među njima i utvrde na mostu na Neretvi. Samo ime Mostar se prvi put spominje u turskom popisu stanovništva iz 1469. godine. Vrijeme turske vladavine u Mostaru je bilo obilježeno intenzivnim razvojem koji je bio nastavljen te pojačan u vrijeme vladavine Austro-Ugarske. Nakon ratova , zbog nemogućnosti da se političari dogovore o uređenju Mostara izdan je Novi statut Grada Mostara koji Mostar definira kao jedinstvenu gradsku cjelinu bez podjele na dotadašnje općine.

Nakon razaranja tokom ratova Mostar je bio prisiljen ponovno vratiti svoj stari položaj i obnoviti svoj značaj. Zahvaljujući brojnim prirodnim, kulturnim, umjetničkim, povijesnim, te pogotovo i gospodarskim značajkama Mostar je uspio vratiti svoje staro lice i zauzeti svoje mjesto kao centra Hercegovine. Brojne kulturne manifestacije poput Dana Matice Hrvatske – Mostarsko proljeće, Mostarsko ljeto, Večernjakov pečat, Melodije Mostara, Dani filma Mostar, Jesenji likovni salon ili čak božićni koncerti slikaju pozitivnu sliku o Mostaru.

Panorame

Trenutno nema panorama – pošalji panoramu!