Karta Živinice

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Tuzlanski
Općina Živinice
Stanovništvo (Općina, 1991) 54.783
Površina (Općina) 291 km²
Pozivni broj (+387) 35
Poštanski broj 75 270

U sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine južno od Tuzle nalazi se općina Živinice s istoimenim središtem. Općina Živinice je osnovana 19. lipnja 1959. godine Odlukom Narodne skupštine NR Bosne i Hercegovine. Ova općina Tuzlanskog kantona proteže se preko područja od 300 kilometara kvadratnih. Smjestila se na sjevernim padinama planine Konjuh i u srednjem dijelu Sprečkog polja.

Ovo područje je bilo naseljeno od prapovijesti od strane Ilira, Kelta, Grka, Rimljana i mnogih drugih naroda što je razlog zašto na području općine Živinice ima značajan broj arheoloških nalaza kao što su stećci (u selima Gračanica i Lukavica), najstarija je džamija na području Tuzlanskog kantona džamija u Džebarima iz 16. stoljeća, drvena džamija u Priluku koja datira iz 1804. godine. U sedmom stoljeću na ovo područje dolaze Slaveni te se ovdje naseljavaju. Pretpostavlja se da Živinice kao urbano naselje nastaju u 18. Vijeku, no srednjovjekovna utvrđenja „Gradina“ u Nevrenči, „Grad Jasičak“ iznad Bašigovaca, „Džebarska gradina“, „Grad-Čaršija“ iznad Gornje Višće i mnogi stećci i nekropole dokazuju nam da je ovo područje bilo naseljeno već dugo vremena te da su okolna naselja nastala znatno prije. Na ovom području je do danas sačuvano oko 250 stećaka na raznim lokalitetima, od kojih je najznačajniji stećak “Vrpolje” u Đurđeviku, jer je on jedini stećak na ovom području koji sadrži pisani tekst.

Zbog prirodne pogodnosti koje joj nude šumska bogatsta, slivovi rijeka Spreče, Oskove, Gostelje, južni i jugozapadni planinski dio općine, izvorište Toplica te jezero Modrac ovo područje ima izuzetan potencijal za razvoj turizma, osobito lovnog i ribolovnog. Ruralni turizam ima potencijal za razvoj na ovom području zbog idiličnih seoskih naselja. Nositelj kulturnog života ovog područja su razne kulturne institucije kao što je Bosanski kulturni centar (BKC) u sklopu kojeg djeluje gradsko kazalište te gradska biblioteka te razna kulturna umjetnička društva poput KUD Živinice ili KUD Preporod, Hrvatsko kulturno društvo Napredak u sklopu kojeg djeluje dramski, folklorni i tamburaški odjel i druge slične kulturne institucije.

Panorame

Trenutno nema panorama – Pošalji panoramu!