Karta Tešanj

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Zeničko-dobojski
Općina Tešanj
Stanovništvo (Općina, 2009) 48.159
Površina (Općina) 163 km²
Pozivni broj (+387) 32
Poštanski broj 74 260

Na granici srednje i sjeveroistočne Bosne i Hercegovine smjestila se općina Tešanj s istoimenim središtem. Prvi pisani spomen Tešnja pod današnjim imenom je 1461. Godine u Povelji Kralja Stjepana Tomaševića u kojoj on svom stricu Radivoju Krstiću daruje grad Tešanj. Grad Tešanj je za vrijeme kralja Matije Kotromanića bio središte Bosanskog kraljevstva kojeg su osnovali, ali i ukinuli Turci.
Jedna od važnih ličnosti za razvoj Tešnja bio je Gazi-Ferhad-beg koji je bio u rodu sa sultanom Sulejmanom Veličanstvenim. Taj sudionik Mohačke bitke dao u Tešnju izgraditi džamiju (Čaršijska džamija ili Ferhadija) te je u njegovo vrijeme izgrađena osnovna i srednja škola, han, dućani, mlinovi i čifluki ( feudalni posjedi). Umro je 1568. godine i pokopan je pred džamijom koju je dao izgraditi u Tešnju i njegov epitaf se smatra najstarijim islamskim natpisom na ovom području. Za vrijeme Austrougarske u Tešnju započinje proces ubrzanog gospodarskog ali i poljoprivrednog razvoja. U to vrijeme, osobito od 1878. godine u Tešnju započinje gradnja putova, zgrada za javni život, škola, apoteke i bolnice te tada Tešanj dobiva i svoj prvi hotel. U vrijeme Austro-Ugarske otvaraju se i banke na ovom području te započinje tradicija bankarstva u Tešnju što utječe na razvoj drugih zanata i trgovine. Ulaskom u sastav države SHS započinje stagnacija do tada znatnog razvoja koja se nastavlja tokom ratova što potiče iseljavanje stanovništva. Nakon ratova u ovom gradu nastavlja se proces razvoja te se uz gospodarske objekte gradi i objekti zdravstva, komunikacije i obrazovanja.
Zbog burne povijesti ovog područja općina Tešanj svojim posjetiteljima nudi brojne kulturno-povijesne sadržaje kao što su: stara tešanjska Tvrđava, Gazi Ferhad-begova džamija (Ferhadija), Gazi Ferhad-begov mezar, jezgro stare čaršije, Eminagića konak, Sahat-kula, Musalla, stari most na Krndiji, Mezar pjesnika Muse Ćazima Ćatića, stećci, ikone i stara bošnjačka groblja. U gradu Tešnju odvijaju se razne kulturne manifestacije kao što su Dan grada Tešnja, Tešanjsko proljeće, Ljeto u Tešnju i Etno Festival na kojima se odvijaju razni sadržaji poput koncerta, izložba knjiga, likovnih izložbi, sportskih natjecanja, kazališnih predstava i ostalih zanimljivih sadržaja.

Panorame


Pošalji i ti svoju panoramu!