Karta Lukavac

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Tuzlanski
Općina Lukavac
Stanovništvo (Općina, 2009) 51.078
Površina (Općina) 350 km²
Pozivni broj (+387) 35
Poštanski broj 75 300

U Tuzlanskom kantonu u Federacije Bosne i Hercegovine nalazi se općina Lukavac s istoimenim središtem. Općina Lukavac se nalazi na prostoru od 352,66 kilometara kvadratnih na nadmorskoj visini od 186 metara i zauzima strateško mjesto u srednjem toku rijeke Spreče.
Općina Lukavac je bogata s prirodnim znamenitostima koja pružaju savršen potencijal za odmor i rekreaciju. Najpoznatija prirodna znamenitost ovog kraja je akumulacijsko jezero Modrac koje ima površinu od 17 kilometara kvadratnih od kojih razni objekti za rekreacijski objekti, poput plaže, restorana, koncertne arene zauzimaju 1000 m lijepo urađene obale. No Modrac nije jedina prirodna znamenitost ovoga kraja, uz njega, svi ljubitelji prirode mogu posjetiti izletište Vijenac s planinskim jezerom, izletište Svatovac, Bistračko jezero te rijeke Spreča i Turija s lokacijama Palučak i Batare na rijeci Spreči te Soko i Čagalo na rijeci Turiji te uživati u čarima očuvane prirode.

Pronađeni bogati arheološki nalazi iz brončanog doba pokazuju da je područje općine Lukavac bilo naseljeno još u prapovijesti te je omogućila život stanovnicima u mnogim naseljima što se dokazalo i u popisima iz 16. stoljeća u kojima je bila je zapisana većina naselja općine Lukavac poput Gornjeg i Donjeg Lukavca, Bokavića, Modraca, Puračića ,Dobošnica, Gnojnice, Kruševice i ostalih. Grad Lukavac se dakle spominje kao Lukavac Gornji i Donji, no u kasnijim popisima iz 19 stoljeća spominje se kao Lukavac Turski i Lukavac Srpski.

Postoji nekoliko legendi o nastanku grada i o tome kako je dobio ime, no nitko zapravo ne zna koja je od njih istinita. Razvoj grada zapravo je započeo nastankom tvornice sode i tokom godina se razvio od male kolonije okupljene oko tvornice u industrijsko naselje sa iznimnom prirodnom, kulturnom, povijesnom i gospodarskom baštinom. Iako se tokom stoljeća Lukavac neprestano razvijao, pravi intenzivan razvoj započeo nakon Drugog svjetskog rata nakon čega se cijela općina razvija osobito u području proizvodnje, trgovine, sporta i kulture i urbano središte kakvo je sada.

Panorame

Trenutno nema panorama – pošalji panoramu!