Karta Tuzla

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Tuzlanski
Općina Tuzla
Stanovništvo (Općina, 1991) 131.640
Površina (Općina) 302 km²
Pozivni broj (+387) 35
Poštanski broj 75 000

Na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine nalazi se općina Tuzla s istoimenim središtem. Grad Tuzla se nalazi na jugoistočnim obroncima planine Majevice na 239 metara nadmorske visine. Život i opstanak grada Tuzle oduvijek je bio povezan sa soli, što dokazuje činjenica da je tokom cijelog vremena postojanja njegovo ime bilo vezano uz sol. Ime rijeke Jale, na čijim se obala smjestila Tuzla, potječe od grčke riječi Jalos, što  znači sol , a grad je tijekom svoje povijesti bio nazivan Castron de Salenes, grad solana (grčki), Salenes (grčki), Ad Salinas (latinski), Soli (južnoslavenski), Memlehatejn (arapski), Memleha-i Zir (persijski), Tuz (turski) te čak i današnje ime grada na turskom znači solana.

Tuzla je bila naseljena u kontinuitetu još od davne prošlosti što dokazuje činjenica da je u Tuzli u centru današnjeg grada pronađeno neolitičko naselje. Pronađeno sojeničko naselje potječe iz doba neolitika (mlađeg kamenog doba), dok ostala pronađena sojenička naselja u Europi datiraju iz željeznog doba što Tuzlu čini jednim od najstarijih naselja u Europi. Pronađeni su razni arheološki nalazi iz tog vremena od kojih su najvažnije posude za isoljavanje odnosno posude za proizvodnju soli iz slane vode što dokazuje da su čak i u to vrijeme iskorištavali slane izvore ovog područja. Prvi pisani dokument u kojem se spominje ime grada potječe iz 950. godine u djelu Konstantina Porfirogeneta „O upravljanju državom“ gdje on Tuzlu naziva Salines što je rimski naziv za grad soli te spominje da se Tuzla odnosno Salines nalazi u vlasti Raškog kneza Časlava.

Tuzla zauzima važno mjesto kao industrijski centar Bosne i Hercegovine nakon Sarajeva i Banja Luke. Na ovom području nalaze se razne tvornice kemijskih proizvoda, tvornice industrije hrane i pića te teška industrija. 18. srpnja 2003. godine velika količina slane vode izvučena je na površinu u prethodno pripremljeno dno te se tako stvorilo prvo Panonsko jezero, dok je drugo napravljeno drugo. Time je Tuzla postala jedini grad u Europi u svojoj užoj povijesnoj jezgri ima slano jezero, navodno voda Panonskih jezera i ljekovita svojstva zahvaljujući udjelu soli i drugih minerala.

Panorame

Trenutno nema panorama – Pošalji panoramu!