Karta Čitluk

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Hercegovačko-neretvanski
Općina Čitluk
Stanovništvo (Općina, 2009) 15.852
Površina (Općina) ? km²
Pozivni broj (+387) 36
Poštanski broj 88 260

Općina Čitluk nalazi se u jugozapadnoj Hercegovini u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ova općina sa istoimenim joj središtem pripada Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Kroz povijest se ova općina nazivala Broćno, no kasnije se preimenovala u Brotnjo što je ime koje se i danas zna upotrebljavati. Pretpostavlja se da naziv općine Brotnjo potječe od biljke broć (Rubia tinctorum) koja je karakteristična za ovo područje te kojom se u Brotnju bojilo platno u srednjem vijeku. Ova biljka se i nalazi u grbu općine Čitluk.

Prvi povijesni spomen općine Čitluk, odnosno Brotnja kako se naziva kroz povijest, je 1306. / 1307. godine u trgovačkim spisima s Dubrovnikom što dokazuje da je Čitluk već tada bio povezan s Dubrovnikom. O povijesti ovog područja svjedoče razni arheološki nalazi kao što su ilirske gradine te grobovi, nakit, oruđe i posuđe rimski hramovi, antički i rimski ostatci poput novca, keramike, nakita i kamenih spomenika, stare turske kule te razni stećci. Do rata u Bosni i Hercegovini Čitluk nije pripadao grupi razvijenih općina Bosne i Hercegovine, no nakon završetka rata započinje obnavljanje i preporod Čitluka. Grade se novi industrijski pogoni, razni obrti te stambeni, javni i kulturni objekti što pretvara Čitluk u jednu od razvijenijih općina Bosne i Hercegovine.

U Čitluku djeluju kulturne institucije Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Brotnjo”, Matica hrvatska – ogranak Čitluk te Kulturno informativni centar (KIC) Čitluk koje se brinu za kulturni život Čitluka te neumorno rade na održavanju kulturne tradicije Čitluka. Najvažnija manifestacija u Čitluku je „Dani berbe grožda“ turističko-kulturno-gospodarska manifestacija koja se u Čitluku održava od 1955. godine. Iako se manifestacija odvija još od 1955. godine pravi procvat je doživjela nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini. Ova manifestacija se događa u rujnu, prvi tjedan nakon blagdana Sv. Križa i posvećena je početku berbe grožđa. Manifestacija je bogata raznim sadržajima vezanim uz vino kao što su predavanja iz vinogradarstva i vinarstva te se u sklopu manifestacije predstavljaju knjige, otvara se izložba, nastupaju razna kulturno umjetnička društva te se odvijaju i sportska natjecanja.

Panorame

Trenutno nema panorama – Pošalji panoramu!