Karta Jablanica

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Hercegovačkoneretvanski
Općina Jablanica
Stanovništvo (Općina, 2009) 11.810
Površina (Općina) 301 km²
Pozivni broj (+387) 36
Poštanski broj 88 420

U sjevernom dijelu gornje ili visoke Hercegovine nalazi se općina Jablanica s istoimenim središtem. Općina Jablanica obuhvaća površinu od 301 km² te na tom području obitava 13.047 stanovnika raspoređenih u 33 naselja i time spada u kategoriju najmanjih općina u Bosni i Hercegovini. Nalazi se između dviju najviših planina u Bosni i Hercegovini, Čvrsnice i Prenja. Klima u Jablanici je umjereno mediteranska uz veliku količinu padalina dok je prosječna godišnja temperatura 12 °C. Sam grad je smješten na nadmorskoj visini od 202 metra i leži na rijeci Neretvi.

Zbog dobrog položaja Jablanica je bila naseljena od najstarijih vremena. Arheološki nalazi pokazuju da je ovo područje bilo naseljeno još u metalnom dobu, no 42 lokaliteta te 683 nekropole sa stećcima dokazuju da je područje Jablanica doživjelo svoj procvat u doba Rimljana i u srednjem vijeku. Većina ovih arheoloških nalaza potječe iz kraja II. i početka I. tisućljeća prije Krista, izuzev stećaka koji potiču iz kasnog srednjeg vijeka. Osmanska vladavina nije ostavila bitan trag na ovo područje, no urbanizacija započinje dolaskom Austro-ugarske monarhije, koja  gradi vojarnu, mostove, tunele, kuće i stanove, željezničku postaju i hotel i time udara temelje današnjem izgledu grada.

Iako su još 1870. godine otkrivena prva nalazišta kamena koji se podudarao sa granitom po mineralnom sastavu, tek se nakon završetka Prvog svjetskog rata 1920. godine započelo sa prvim iskapanjima u kamenolomima što je ujedno i označavalo početak razvoja industrije u Jablanici. Svjesni da u Neretvi postoji ogroman energentski potencijal u Jablanici se izgradila prva hidroelektrana u Jugoslaviji. Stoga nije čudno što Jablanica svoj ekonomski razvoj temelji na razvoju hidroenergetskih potencijala i industrije kamena.

 Odmah nakon završetka Prvog svjetskog rata u Jablanici i Ostrošcu s radom je započela i  “Jugoslovenska muslimanska čitaonica” koja je imala veliki utjecaj na opismenjavanje stanovništva, a koja je  okupljala pripadnike svih nacionalnosti. Tada s radom započinje i Narodna čitaonica. Kulturni život u Jablanici se nastavio znatno razvijati preko muzeja, raznih Kulturno umjetničkih društava, klubova i kulturnih manifestacija te je danas Jablanica postala značajan kulturni centar.

Panorame

Trenutno nema panorama – pošalji panoramu!