Karta Jajce

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Srednjobosanski
Općina Jajce
Stanovništvo (Općina, 2009) 45.007
Površina (Općina) 350 km²
Pozivni broj (+387) 30
Poštanski broj 70 101

Jajce je grad te središte istoimene općine koji se nalazi srednjoj Bosni, na ušću rijeke Plive u Vrbas. Pretpostavlja se da ime Jajce potječe od stijene na kojoj je sagrađena tvrđava, koja je jajolikog oblika. Potpisivanjem Općeg okvirnog sporazuma za mir ili Daytonskog sporazum teritorij općine Jajce se smanjio za 33 km² u odnosu na 1992. godinu jer je nakon potpisivanja općina Jajce podijeljena između Federacije BIH i Republike Srpske. Općinu Jajce čini 61 naseljeno mjesto organizirano u 27 mjesnih zajednica.

 Ovim područjem protječu rijeke Pliva i Vrbas koje su bogate ribom što potiče razvoj ribolovnog turizma, dok se 5 kilometara od grada nalaze se Veliko i Malo plivsko jezero koji su odlični za odvijanje sportova na vodi kao što su natjecanja u veslanju ili kajacima. Jezera su okružena vodenicama tj. vodenim mlinovima koji datiraju još iz srednjeg vijeka, od ukupno dvadeset obnovljenih vodenica pet ih je spremno za rad.  Ipak najvažnija prirodna znamenitost, ujedno i zaštitni znak grada je – jedinstveni 17 metara visok vodopad (koji u svoj snazi prikazuje kako se rijeka Pliva obrušava u rijeku Vrbas). Vodopad se nalazi u samom centru grada i time je jedini vodopad koji se nalazi u strogom središtu jednog grada. Okolne planine, među kojima vlada Suhi Vrh  (1.431 m), obiluju šumama u kojima se nalazi divljač, raznovrsno ljekovito bilje te  tereni kao stvoreni za zimske sportove. Zbog iznimnog geografskog položaja te prirodnih ljepota ovo područje je bilo naseljeno od najstarijih vremena. Arheološka nalazišta, koja su otkrivena u samom centru grada, ukazuju da je ovo područje bilo naseljeno još prije 6.000 godina. Posebno značajna su nalazišta iz rimskog doba, među koja spadaju  Hram boga Mitre i nekropole iz 4. stoljeća. Prvi pisani spomen Jajca je iz 1396. godine u dokumentu u kojem se Hrvoje Vukčić Hrvatinić, koji je podigao srednjevjekovni grad, (1350 – 1416) naziva „conte di Jajce“.

Iznimna povijest i predivni geografski položaj, značajni arheološki ostatci te prirodne ljepote koje oduzimaju dah čine Jajce iznimnim turističkim proizvodom Bosne i Hercegovine.

Panorame

Trenutno nema panorama – pošalji panoramu!