Karta Kakanj

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Zeničko-dobojski
Općina Kakanj
Stanovništvo (Općina, 2009) 43.306
Površina (Općina) 462 km²
Pozivni broj (+387) 32
Poštanski broj 72 240

U srednjoj Bosni nalazi se općina Kakanj s istoimenim središtem koja pripada Zeničko-dobojskom kantonu. Smješten na obje obale rijeke Zgošće, Kakanj je jedan od značajnijih industrijskih i turističkih gradova u Bosni i Hercegovini. Područje općine Kakanj je bogato nalazištima kvalitetnog mrkog ugljena, što je omogućilo razvoj Rudnika mrkog uglja Kakanj koji je trenutno najuspješniji u Bosni i Hercegovini, u Kaknju se također nalazi i Termoelektrana Kakanj te Tvornica Cementa Kakanj.

Kakanj se prvi put u povijesti kao ime naseljenog mjesta spominje se u povelji kralja Stjepana Dabiše iz 15. travnja 1392. godine, vojvodi Hrvoju Vukčiću Hrvatinić. U  povelji saznajemo da je kralj Stjepan Dabiša za iskazano viteštvo u borbi protiv Turaka  darovao vojvodi Hrvoju Vukčić Hrvatiniću dva sela i to selo Kakanj u župi Trstivnici i selo Hrast u župi Luka. U spomen na prvo pojavljivanje naziva Kakanj u pisanom dokumentu 15. travnja se obilježava Dan Općine Kakanj.

Stara povijesna jezgra grada Kaknja nalazi se u naselju Donji Kakanj koji je još u doba Turaka bio sjedište suda i sajmišta. Na području Kaknja postoji velik broj očuvanih spomenika iz razdoblja srednjeg vijeka poput nekropola i stećaka, od kojih je najznačajniji stećak pronađen kod Zgošce, na rubu Kaknja. Za vrijeme Austro-Ugarske 1900. godine otvoren je rudnik mrkog uglja,  te se u sljedećih stotinu godina uz njega razvilo naselje koje se tokom vremena pomaknulo na obale rijeke Zgošće.

U Kaknju je veoma razvijen sport. U Kakanju se nalazi Rudar Kakanj, jedan od najcjenjenijih nogometnih klubova na prostoru Bosne i Hercegovine koji postoji još od 1928. Godine dok je odbojkaški klub Kakanj više puta predstavljao Bosnu i Hercegovinu na europskim natjecanjima. Od ostalih sportskih klubova izdvajaju se šahovski klub Rudar Kakanj te kuglački klub Kakanj koji su također predstavljali Bosnu i Hercegovinu na europskim natjecanjima te teniski klub Kameni Dvorac i košarkaški klub Kakanj koji je opet počeo igrati nakon nekoliko godina prekida.

Kakanj je danas jedan urbani industrijski grad u kojem sve vrvi od života i ubrzanog razvitka, ali koji je uz to zadržao i svoju bogatu kulturnu i povijesnu tradiciju.

Panorame

Trenutno nema panorama – pošalji panoramu!