Karta Kiseljak

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Srednjobosanski
Općina Kiseljak
Stanovništvo (Općina, 2009) 20.710
Površina (Općina) 165 km²
Pozivni broj (+387) 30
Poštanski broj 71 250

Kiseljak je gradić u istoimenoj općini u Srednjobosanskom kantonu. Najstariji arheološki nalazi na području današnjeg Kiseljaka potječu još iz neolitika. Pretpostavlja se da je na mjestu današnjeg grada postojalo naselje već u srednjem vijeku, o čemu govori prisutnost velikog broja srednjovjekovnih stećaka. Prvi pisani spomen Kiseljaka je iz 1531. godine u putopisu Slovenca Benedikta Kuripešica. U to vrijeme Hadži-Uvejs je na području grada sagradio džamiju, karavansku stanicu i kuću za stražare (azape) i o njihovom popravku govori bilješka u sudskim protokolima (sidžilu) iz 1565. godine. Slijedeći spomen Kiseljaka bio je nakon stotinu godina, 1659. godine, kada je  turski putopisac Evlija Čelebija opisao je pogodnosti izvora kisele vode. Kiseljak je već tada bio važno tranzitno sjedište koje je ostao i danas.  Kroz Kiseljak su prošli i Maseliere i A. Chaumette des Fosses ,  Richard von Erco, te poznati geolog Ami Boue  koji su ostavili neki spomen Kiseljaka u pisanim dokumentima.

Nakon austrougarske okupacije, Kiseljak se značajnije razvija kao lječilište te kao centar trgovine i obrta. No za vrijeme oba svjetska rata te za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini Kiseljak proživljava stagnaciju uz određene periode značajnog razvoja između ratova. Trenutačno se Kiseljak oporavlja od posljedica rata u Bosni i Hercegovini te sada prolazi obnovu koja ga pretvara u jedan od najvećih i najznačajnijih centara srednje Bosne.

Ono što Kiseljak izdvaja od ostalih gradova u Bosni i Hercegovini je mineralna voda – kiseljak po kojoj je i dobio ime. Svoj razvoj kao turistički i lječilišni centar Kiseljak zahvaljuje mnogobrojnim izvorima mineralne vode (kiseljaka). Uz izvore mineralne i termalne vode Kiseljak ima značajna šumska i rudna bogatstva kao što su nalazišta crvene i bijele gline (kaolina) te dolomitnog pijeska.

Nekada glavna kulturna manifestacija  u Kiseljaku bile su Kiseljačke večeri kulture (KVEK), no danas Kiseljak proživljava kulturni preporod čiji su glavni nosioci podružnica Hrvatskog kulturnog društva  “Napredak” i podružnica Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” te Narodno sveučilište. Neke od kulturnih manifestacija  koje oni organiziraju su Dani kruha, umjetničke izložbe u Umjetničkom paviljonu Srednje škole “Kiseljak”, Bajramske svečanosti, izložbe slika u hotelu Dalmacija, likovne i fotografske radionice, likovne kolonije, okupljaju mažoretkinje, prikazuju kino-predstave i dr.

Panorame

Trenutno nema panorama – pošalji panoramu!