Karta Konjic

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Hercegovačkoneretvanski
Općina Konjic
Stanovništvo (Općina, 2009) 28.535
Površina (Općina) 1.101 km²
Pozivni broj (+387) 36
Poštanski broj 88 400

U centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, u sastavu Hercegovačko-neretvanskog kantona u nalazi se općina Konjic s istoimenim gradom – središtem. Nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma u sastav Federacije Bosne i Hercegovine ušla je gotovo cijela općina Konjic.

Arheološko naslijeđe općine Konjic je bogato, posebno sa spomenicima iz srednjeg vijeka od kojih se najviše ističu stećci kojih ima oko 4.160 stećaka na oko150 nekropola, čime općina Konjic spada među općine koje imaju najveći broj nekropola u Bosni i Hercegovini. Na žalost, s vremenom je nestao veliki broj spomenika s čime je općina Konjic izgubila i dio svoje prošlosti. Atraktivnost Konjica je u prirodi koja ga okružuje u potpunosti, pozadinom grada dominira planina Prenj dok kroz centar teče rijeka Neretva i od kuda se pruža pogleda na predivnu prirodu koja ga okružuje.

Od početka devetnaestog stoljeća aktivnost po kojoj je  Konjic najpoznatiji je  drvorezbarstvo koji postaje komercijaliziran dolaskom Austrougarske.  U to vrijeme u Konjicu se nalazilo više od desetak radionica za drvorezbarstvo koje su prodavale svoj rezbareni namještaj. Radionice su se nasljeđivale s koljena na koljeno, no u današnje vrijeme preostalo je samo nekoliko obitelji koji  se bave ovom djelatnošću od kojih su najpoznatije obitelj Nikšić i obitelj Mulić. Namještaj obitelji Nikšić je s ovom dugom tradicijom započela još 1927. godine i njihov namještaj je proglašen pokretnim nasljeđem Bosne i Hercegovine 2006. Godine, dok je prizemlje kuće obitelj Mulić pretvoreno u muzej. Turistička ponuda Konjica se osniva na privlačnostima Boračkog jezera i doline Glavatičevo.  Središte turističke ponude Konjica je zasigurno Boračko jezero i dolina Glavatičevo koje pružaju odlične mogućnosti za brojne aktivnosti poput vožnje kanuom ili kajakom,  planinarenja ili planinskog  biciklizma, ribolova i lova. Još jedna znamenitost u Konjicu je stari mosti ili kamena čuprija na rijeci Neretvi, koja se sagrađena još davne 1682. godine i smatra se točkom gdje se spajaju Hercegovina i Bosna. Most je bio srušen na dan oslobođenja Konjica 1945. godine od strane njemačkih nacista. Obnovljen je 2009. godine i sad je ponovno u upotrebi

Panorame

Trenutno nema panorama – pošalji panoramu!