Karta Kreševo

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Srednjobosanski
Općina Kreševo
Stanovništvo (Općina, 2009) 6.731
Površina (Općina) 150 km²
Pozivni broj (+387) 30
Poštanski broj 71 260

U središnjoj Bosni u Srednjobosanskom Kantonu na površini od 150 km2 nalazi se općina Kreševo. U općini Kreševo, nalazi se istoimeni gradić smješten na nadmorskoj visini od 640 metara a nalazi se samo 55 kilometara sjeverozapadno od Sarajeva. Ovaj grad nalazi se na obali rijeke Kreševice  i karakterizira ga bujna povijest i predivna priroda. Prvi pisani spomen Kreševa je iz 12. kolovoza 1434. godine u Kreševskoj povelji koja se danas čuva u Dubrovniku. Postoje različiti arheološki spomenici koji dokazuju da je Kreševo postojalo puno prije toga. Zbog razvijenog rudarstva u općini Kreševo ona je bila jedna od značajnim mjesta za bosanske ali i dubrovačke velikaše, od kojih je naravno najznačajniji bio bosanski kralj koji je tu ponekad i stolovao  te je u Kreševu imao i rezidenciju, koja je sadržavala kraljevski dvor i utvrdu. Zbog utjecaja Dubrovčana na život u Kreševu 1444. godine kraljevskim pečatom Stjepan Tomaš Kotromanić  potvrdio je Dubrovčanima odgovarajuće povlastice izdavši povelju u kojoj Kreševo naziva slavnim gradom.

Dolaskom Austro-Ugarske 1878. godine Bosna je dobila više prava i mogućnosti, no u Kreševu je situacija postala teža jer je došlo do zatvaranja rudnika i kovačnica što je dovelo da vala iseljavanja stanovnika iz Kreševa. U blizini ostataka srednjovjekovnog grada nalazi se kapela koja je izgrađena 1996. Godine u spomen na posljednju Bosansku kraljicu Katarinu Kosača i koja je  izgrađena zalaganjem fra Stjepana Buljana. Važna znamenitost Kreševa je franjevački samostan izgrađen u 14 stoljeću te su tokom stoljeća često bili rušeni i obnavljani stoga je koncem 18 stoljeća sagrađena nova samostanska zgrada. Zahvaljući franjevcima u Kreševu postoji muzej koji čuva vrijedne eksponante koji pričaju priču o povijesti Kreševa, tu se i nalazi i Spomen-soba fra Grge Martića koju su u njegov spomen napravila njegova braća iz samostana koja je sadržava darove poznatih ličnosti, ali i Fra Grgine osobne stvari.

Cijela općina Kreševo odlikuje se brojnim prirodnim znamenitostima poput jama i pećina, planinskih izvora, potoka, šuma i brojnih planina od kojih su najpoznatije: Čubren, Berberuša, Volujak, Lopata, Trebac, Inač, Meoršje, Bitovinja koji svakom posjetitelju pružaju iznimno iskustvo.

Panorame

Trenutno nema panorama – pošalji panoramu!