Karta Kupres

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Livanjski
Općina Kupres
Stanovništvo (Općina, 2009) 3.437
Površina (Općina) 622 km²
Pozivni broj (+387) 34
Poštanski broj 80 320

U Bosni i Hercegovini na krajnjem sjeveru Livanjskog kantona na 1, 200 metara nadmorske visine nalazi se grad Kupres. Grad Kupes je najviše naselje u sjevernoj Hercegovini i prekriven je snijegom najmanje pet mjeseci tokom godine, od studenog do ožujka. Stanovnici Kupresa morali su se naviknuti na oštru planinsko-alpsku klimu koja pruža prosječnu godišnju temperaturu od 5.7 °C.

Postoji mnogo arheoloških spomenika koji pričaju povijest Kupreškog kraja koji je kroz povijest bio važno trgovačko središte . Glavna zemljopisna posebitost Kupresa je Kupreško polje, koje je velika kraška visoravan koja se pruža od sjeverozapada prema jugoistoku, dugačka 24 km, široka 10 km i čija je ukupna površina 93 km². Kupreško polje ima raznolik geografski sastav i zna biti znatno tektonski nemirno, no srećom potresi su većinom slabiji. Kupreško polje stvara oštre zimske uvjete tokom većine godine no time u isto vrijeme pretvara Kupres u najvažniji zimsko rekreacijsko središte Zapadne Bosne i omiljeno skijalište skijaša ne samo iz Bosne i Hercegovine već i iz susjednih zemalja. Kupreško područje je okruženo s visokim planinama koje pružaju izvrstan provod svim zaljubljenicima u avanturističke sportove poput zmajarenja ili paraglajdinga, lovcima, ali i onima koji samo žele uživati u opuštajućim šetnjama u prirodi.  No Kupres pruža i mnogo mogućnosti turistima i u ljetnim mjesecima. Uz Kupreško polje, tu se nalaze još dvije kraške visoravni : Vukovarsko i Ravanjsko polje.

Kupres pruža svojim stanovnicima, ali i brojnim turistima nezaboravan provod prvu nedjelju u srpnju . Tada se u spomen na stare poljoprivredne aktivnosti održava tradicionalna manifestacija Dani kosidbe “Strljanica” koja vuče svoje korijene još iz turskog doba.  Tada se odvijaju brojne aktivnosti poput bacanja kamena s ramena, potezanja konopa, skoka u dalj, borbe na brvnu, konjske utrke te najvažniji događaj Strljanice natjecanje kosaca za  titulu Kozbaše. Tada se polja kose tradicionalnom metodom da bi se vidjelo koji je od kosaca najbrži i najvještiji. Predivne prirodne, ali i kulturne znamenitosti čine ovaj kraj iznimnim značajem za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Panorame

Trenutno nema panorama – pošalji panoramu!