Karta Livno

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Livanjski
Općina Livno
Stanovništvo (Općina, 2009) 32.013
Površina (Općina) 994 km²
Pozivni broj (+387) 34
Poštanski broj 80 101

U jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine nalazi se predivan grad imenom Livno. Livno se nalazi u Hercegbosanskom kantonu čiji je najveći i najznačajniji grad i u gospodarskom, ali i u kulturnom smislu  Grad se smjestio na Livanjskom polju na visini od 724 m iznad mora u blizini izvora brze rijeke Bistrice. Livno ima izniman zemljopisni položaj koji je omogućio njegovu prometnu povezanost s ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, ali i s susjednim državama poput Republike Hrvatske.

Najraniji  tragovi života na ovom području potječu iz pretpovijesnog doba, otprilike oko dva tisućljeća prije Krista kada je ovo područje naseljavalo pleme Delmati. O davnoj povijesti ovog područja svjedoče gradine od kojih se tri nalaze i na samom području grada (Velika gradina, Mala gradina i Kasalov gradac) koje su tokom stoljeća odolijevale napadima neprijatelja sve do dolaska Rimljana koji su pokorili Delmate. No dolaskom Hrvata Livno i cijelo Livanjsko područje pripada sastavu Hrvatske. Prvi pisani dokument koji sadrži ime Livna je Povelja kneza Mutimira iz 28. Rujna 892. godine kojom se Crkva svetog Jurja daruje splitskom nadbiskupu Petru II. i među čijim je potpisnicima livanjski župan Želimir. Ovaj datum je proglašen Danom grada. Tokom turske i Austro- Ugarske vladavine Livno je prolazilo kroz značajan gospodarski, zdravstveni i obrazovni razvoj. Nakon nekoliko stoljeća pripadanja različitim kraljevstvima, monarhijama i državama Daytonskim mirovnim sporazumom Livno je pripalo Hercegobosanskoj županiji u sastavu Federacije Bosne i Hercegovine.

Livno oduzima dah svojim prirodnim ljepotama poput Dumana, izvora rijeke Bistrice te i same rijeke Bistrice,  planine Cincar, Tušnica, Kamešnica, Kruge, Troglav, Čvrsnica i ostale, te jama Nevidna voda. One pružaju i zanimljive turističke mogućnosti poput planinarenja, zmajarenja, paraglidinga, sportskog letenja te lov koji se organizira u šest lovišta.  Još u 19 stoljeću u Livnu je osnovano Hrvatsko glazbeno i pjevačko društvo „Dinara“ koje je predstavljalo začetak kulturno – umjetničkog života u Kupresu, čiju tradiciju nastavlja Kulturno umjetničko društvo „Radnik“. Kulturni život u Livnu obilježavaju i Udruga likovnih umjetnika Livno, Centar mladih Livno, ogranak Matice Hrvatske te kulturno umjetnička društva. Svi ovi uvjeti osigurali su da Livno postane važno gospodarsko i kulturno središte.

Panorame

Trenutno nema panorama – pošalji panoramu!