Karta Ljubuški

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Zapadnohercegovački
Općina Ljubuški
Stanovništvo (Općina, 2009) 23.870
Površina (Općina) 289 km²
Pozivni broj (+387) 39
Poštanski broj 88 320

U južnom dijelu Bosne i Hercegovine, na zapadu Hercegovine uz samu granicu s Republikom Hrvatskom nalazi se općina Ljubuški s istoimenim središtem koja zauzima važan položaj u Zapadnohercegovačkom kantonu. Grad Ljubuški zauzima lijevu obalu rijeke s puno imena, rijeke Trebižat na kojoj se nalaze predivni slapovi od kojih su najpoznatiji Kravica i Koćuša. Nekada je Ljubuški bio središte zapadne Hercegovine no zbog promjene granica izgubila je taj status i ulogu centra općine preuzeo je Široki Brijeg.

Ljubuški odlikuje krški reljef ali i nekoliko plodnih polja od kojih su najpoznatija Ljubuško, Veljačko, Vitinsko, Rastok i Beriš koji svoju plodnost zahvaljuju rijeci Trebižat. Ova zelena općina ima mnogo pašnjaka i šuma, uglavnom listopadnih drveća: hrasta, graba, jasena, klena, drijena i kraškoga grmlja. Ljubuški kraj je bio naseljen još od prapovijesti o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi koji se čuvaju u Muzeju Franjevačkog samostana Humac, najstarijem muzeju u Bosni i Hercegovini koji je utemeljen 1884. godine. Fibule, nakit, novčići, vaze, keramika i brojni ostali nalazi svjedoče o aktivnom životu Ljubuškog u vrijeme Rimljana. U srednjem vijeku razvoj Ljubuškog je počeo nazadovati, no situacija se počela mijenjati dolaskom Turaka koji su pretvorili Ljubuški u obrambenu tvrđavu i sagradili cisternu, zatvor, žitnicu, pekaru, oružarnicu i stanove. No najveći razvoj, gospodarski i kulturni, Ljubuški je ostvario pod upravom Austro-Ugarske. Tada se grade ceste, mostovi, crkve, samostani te osnivaju poslovi poput vinarstva i uzgoja duhana, te je čak osnovano Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“. Tokom ratova situacija u Ljubuškom je bila teška, no zahvaljujući sveukupnom trudu stanovništva Ljubuško se gospodarski i industrijski oporavilo

Ljubuški pruža izvorno turističko iskustvo s raznim manifestacijama poput Ljubuškog karnevala ili Ljubuškog sila, koje je jedna od značajnijih folklornih i etnopriredbi u cijeloj Hercegovini, te brojnim prirodnim i kulturnim ljepotama poput slapova rijeke Trebižat, dok se od kulturnih i povijesnih znamenitosti najviše se ističe Stari grad Ljubuški, koji se nalazi na vrhu brda Buturovice.

Panorame

Trenutno nema panorama – pošalji panoramu!