Karta Maglaj

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Zeničko-dobojski
Općina Maglaj
Stanovništvo (Općina, 2009) 43.388
Površina (Općina) 384 km²
Pozivni broj (+387) 32
Poštanski broj 74 250

U Bosni i Hercegovini, u Zeničko-dobojskom kantonu smjestila se općina Maglaj čiji je centar istoimeni grad. Smještena je 125 kilometara sjeverno od Sarajeva i zauzima važan položaj uz rijeku Bosnu . Tokom rata Maglaj je pretrpio strašna razaranja i zbog toga na prostoru na kojem je 1991. Godine živjelo oko 43 000 stanovnika sada živi oko 27 900 stanovnika.

Prvi izravni pisani spomen imena Maglaj nalazimo u povelji ugarsko-hrvatskog kralja Žigmunda Luksemburškog iz 16. Rujna 1408. godine gdje piše „Sub castro nostro Maglay“ što znači „Pod našom tvrđavom Maglaj“, što je vjerojatno napisano kada je grad zauzela ugarska vojska. Međutim, Maglaj se indirektno spominje i u povelji Sjepana Ostoje Dubrovčanima iz 1399. godine koji je prilikom ratovanja bio ulogoren nadomak Maglaja opsjedajući maglaj koji je tada bio u rukama Ugarske. Na području općine pronađeni su arheološko ostatci koji pripadaju mlađem kamenom dobu, neolitu i to butmirskoj kulturi i koji dokazuju da je život na ovom području postojao još od prapovijesti. Prepričava se puno legendi o nastanku imena ovog grada, no pretpostavlja se da je ime dobio po čestim maglama. Postoje brojni nalazi iz srednjeg vijeka kao što su stećci i nekropole, no najvažniji arheološki spomenik iz tog razdoblja je Maglajska tvrđava. Tijekom turske i Austro-ugarske vladavine mnogo je toga bilo izgrađeno na području Maglaja  no grad se počeo intenzivno razvijati tek nakon drugog svjetskog rata. Osobit razvoj je započeo izgradnjom Natron-a, tvornice papira koja se neprestano razvijala neprestano povećavajući obujam posla i time zapošljavajući sve veći broj radnika. Tada se izgrađuju stambeni objekti, osniva se kazalište i kulturno-umjetnička društva, razni orkestri, sportska dvorana, banka, pošta i škole. No nakon rata Maglaj je opet bio na početku i morao je obnoviti ne samo grad, već i njegove stanovnike no nakon dugo vremena obnavljanja, Maglaj napokon postaje ono što je nekad bio.

Maglaj privlači posjetitelje svojim prirodnim i kulturnim znamenitostima, ali i kulturnim manifestacijama poput Studentskog ljeta, Koncert Gradskog mješovitog zbora Maglaj te nastupa Nastup Zbora Revda.

Panorame

Trenutno nema panorama – pošalji panoramu!