Karta Mrkonjić Grad

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Republika Srpska
Kanton
Općina Mrkonjić Grad
Stanovništvo (Općina, 1991) 27.379
Površina (Općina) 675 km²
Pozivni broj (+387) 50
Poštanski broj 70 260

U zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine na 600 metara nadmorske visine smjestio se Mrkonjić Grad. Postoje arheološki tragovi koji nam govore da je ovo područje bilo naseljeno još prije 2 500 godina, vjerojatno zbog rude bakra i željeza. Prvi značajniji tragovi govore o postojanju rimskog naselja na mjestu današnjeg grada, te da je jedna od najvažnijih rimskih magistrala (Salona-Servitium), koja je povezivala Jadransko more sa Savom i Panonijom, prolazila je ovim krajem.

Na današnjem mjestu Mrkonjić Grad nastaje 1593. Godine kada je sultanov kizlar aga (što znači; starješina nad eunusima ili upravitelj harema djevojka), osnovao kasabu ( na turskom to znači naselje), izgradio  je i džamiju (Krzlaragina-đžamija), te 24 prodavaonice, musafirhanu (kuća u kojoj se putnici besplatno hrane i noće) s 20 dimnjaka, javno kupalište, pekaru, osnovnu vjersku školu i vodovod. Kroz svoju je burnu povijest grad promijenio nekoliko imena: Leusaba, Gornje Kloke, Novo Jajce (Jenidži Jajce), Varcar, Varcarev Vakuf pa Varcar Vakuf i na kraju, Mrkonjić Grad. Mrkonjić grad je svoje ime dobio u Spomen na kralja Petra Karađorđevića i njegov pseudonomin Petar Mrkonjić. Za ovu općinu  jedan od važnijih datuma je 25. studenog 1943. godine kada se dogodilo Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a  na kojem je Bosna i Hercegovina proglašena republikom Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Razdoblje nakon rata obilježeno je intenzivnim razvojem općine u svim segmentima. U to vrijeme izgrađuju se putovi, vodovodi, škole, ambulante, knjižnice, muzej, kazalište i hoteli, te tvornice, poput tvornice vijaka, Manjače, Lisine i Mladosti. Na području Mrkonjić grada postoji mnogo uvjeta za razvoj planinskog, ali i seoskog turizma. Najznačajniji turistički lokaliteti su planina Lisina i jezero Balkana koje se nalazi u njenom podnožju, izletište Zelenkovac koje pruža savršen provod svim ljubiteljima prirode, te lovište “Mliništa – Lisina – Klekovača” koje je jedno od najvećih lovišta u Bosni i Hercegovini.  Rijeke Sana, Ponor, Vrbas i Crna rijeka pružaju opuštajuće trenutke u prirodi, bilo da ste izabrali šetnju uz obale rijeka ili pak ribolov.

Panorame

Trenutno nema panorama – pošalji panoramu!