Karta Neum

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Hercegovačkoneretvanski
Općina Neum
Stanovništvo (Općina, 2009) 4.605
Površina (Općina) 230 km²
Pozivni broj (+387) 36
Poštanski broj 88 390

Na jugu Hercegovine smjestio se grad Neum. Neum je jedini grad u Bosni i Hercegovini koji se nalazi na Jadranskom moru, te predstavlja jedini izlaz Bosne i Hercegovine na more. Neum se nalazi na području turističke regije južnog Jadrana i okružen je turističkim središtima, Mostarom u Bosni i Hercegovini te Makarskom i Dubrovnikom u Republici Hrvatskoj te poluotocima Pelješac i Klek. Neum pripada primorskim mjestima koji imaju najveći broj sunčanih dana i glavno  obilježje su mu duga i topla ljeta, te kratke i blage zime. Zahvaljujući povoljnim klimatskim uvjetima Neum ima razvijen turizam većinom orijentiran na more.

Smatra se da je ime Neuma predhrvatskoga postanka te da je on bio municipij „Neuense“ čiju baziliku saborski oci dodjeljuju u Saloni 533. godine biskupiji Sarsenterensis što je onda bio prvi pisani spomen Neuma. Ime Neum spominje  i u dubrovačkom dokumentu u kojem se govori o „neumskom putu“. No današnje selo Neum se spominje tek  poslije 1800. godine u crkvenim knjigama. Teritorijalno je bio u sastavu Dubrovačke Republike do 1718. kada ga ona predaje Turcima mirovnim sporazumom u Požarevcu, pod čijom je vlašću sve do dolaska Austro-Ugarske.

Nakon drugog svjetskog rata započinje intenzivan razvoj Neuma, kada se počinju graditi odmarališta, auto-kamp, restorani, trgovina, mjesta za provod, te prvi hotel; hotel Neum. Općina Neum se osniva 1978. godine i time se ubrzava turistički razvoj mjesta, uvodi se struja, vodovod i telefon, otvara se još hotela, grade se stambene zgrade i Neum se polako počeo pretvarati u urbanu turističku i gospodarsku sredinu. Kulturni život Neuma nose brojne kulturne manifestacije poput Umjetničke kolonije Neum, Hrvatskog glazbenog festivala „Etnofest Neum“ te Neumski animirani filmski festival – NAFF, „Ivanjskih krjesova“  i „Hutovskog  zimskog karnevala“, te udruge Društvo prijatelja starina „Hutovo“  i kulturno umjetnička društva Humski glas iz Neuma i Gradac. Oni uspješno u svijetu promiču povijesnu i kulturnu baštinu Neuma uz promicanje neumskog izvornog plesa Linđo te bećarca, gange, gusle, diple, običnog kola, biračkog kola, pletenog kola i ostalih autohtonih plesnih stilova i time Neum pretvaraju ne samo u turističko već i u kulturno središte cijelog područja.

Panorame


Izvor: neumapartmani.com

Pošalji još panorama Neuma!