Karta Novi Travnik

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Srednjobosanski
Općina Novi Travnik
Stanovništvo (Općina,2009) 24.859
Površina (Općina) 232 km²
Pozivni broj (+387) 30
Poštanski broj 72 290

U Bosni i Hercegovini, u dolini rijeke Grlonice u Srednjobosanskom kantonu smjestila se općina Novi Travnik koja zauzima prostor od 232 kilometara kvadratnih i na tom području se nalazi 51 naseljeno mjesto od kojih je najznačajniji grad Novi Travnik koji je ujedno i središte općine.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća ime općine je promijenjeno u Pucarevo, no kasnije je ponovno preimenovano u Novi Travnik. Grad Novi Travnik ili „Grad mladosti“, kako ga njegovi stanovnici rado nazivaju nastao je 14.06.1949.godine kada je na poljima sela Kasapovići napravljeno naselje za radnike tvornice „MMK Bratstvo“ koje je nazvano Novi Travnik. Na taj datum se obilježava Dan općine.

Brojni arheološki ostatci nam govore da je područje općine u kontinuitetu bilo naseljeno od prapovijesti. U razdoblju Rimljana ovaj kraj je bio iznimno značajan zbog nalazišta željezne rude te je tada već započeo svoj razvoj, uz rudarstvo u ovom području se razvila i poljoprivreda, šumarstvo, industrija i razni obrti. S razvojem cijele općine, i sam grad Novi Travnik prolazi kroz preporod i time postoje moderno urbano središte.  Grad je okružen brojnim prirodnim znamenitostima kao što su brojne šume, rijeke i potoci poput Jaglenica, Grlonica, Bistrica i Mutnica te i Vilenički potok koje pružaju pravi potencijal za razvoj turizma, kao što je lovni i ribolovni turizam, rekreacijski turizam ili samo uživanje u šetnji po prirodi, dok se općina smjestila između planina Vilenice, Komara, Radovana i Vranice koje pružaju potencijal za planinski turizam.

Kulturni život u Novom Travniku je na leđima raznih društava kao što su HKD „Napredak“ Novi Travnik , Matica Hrvatska Novi Travnik, KUD „Novotrevničko biserje“ Novi Travnik, Udruženje građana “Galerija” Novi Travnik te udruga „Baština „ koji tokom cijele godine promiču kulturnu baštinu ovoga kraja raznim kulturnim manifestacijama poput trodnevne manifestacije „Rujanski susreti“ na kojima se odvija i Sajam tradicijskih i umjetničkih obrta, ili Noći muzeja – Cvitnjak  te raznih promocija knjiga, izložbi slika i folklornih nastupa koji održavaju živo sjećanje na kulturnu i etnološku baštinu Novog Travnika.

Panorame

Trenutno nema panorama  – pošalji panoramu!