Karta Odžak

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Posavski
Općina Odžak
Stanovništvo (Općina, 2009) 15.803
Površina (Općina) 205 km²
Pozivni broj (+387) 31
Poštanski broj 76 290

Na krajnjem sjeveru Bosne i Hercegovine okružena rijekama Bosnom i Savom te planinom Vučjak nalazi se općina Odžak s istoimenim središtem. Ima je dobio po dvokatnim kućama koje su imala metar i pol visoke dimnjake koji su se zvali odžaci. Svaki od tih dimnjaka je na sebi imao kulu od rezbarenog drveta ili pozlaćene kovine i ti znakovi su davali do znanja da svaki dobronamjerni putnik može pronaći prenoćište i nešto za jelo. Dokazano je da je na ovom području još u rimsko doba postojalo naselje koje se zvalo Ad Basante (kod Bosne) i utvrđenje od 670 metara dužine. Prvi pisani spomen današnjeg grada Odžaka je u 1593. godine kada se spominje kao manje naselje i utvrda. Tada je ovo područje je bio dodijeljeno Miralem-begu na kojem je on izgradio malu utvrdu pri čemu je koristio ostatke ruševina starog rimskog grada,što nasljeđuje njegov sin Ibrahim koji Odžak pretvara u veće naselje.
Sve do potpisivanja Beogradskog mira 1739. godine Austrijska vojska je pokušala osvojiti Odžak nekoliko puta, no nakon potpisivanja te nakon što je uspostavljena nova granica Bosne na Savi Odžak je napokon mogao živjeti u miru. Odžak je u sljedećih 100 godina ostvario značajan ekonomski i kulturni napredak te je u to vrijeme izgrađena i drvena džamija, Drvenija koja je kasnije bila spaljena.
No 1878. godine dolaskom austro-ugarske vlasti u Odžaku dolazi novo razdoblje preporoda. Odžak prolazi kroz ubrzani ekonomski i kulturni razvoj te urbanistički proces izgradnje kada se grade stambeni, kulturni i gospodarski objekti. U to vrijeme, točnije 1903. godine izgrađena je i mala gradska vijećnica (općinska zgrada) ili Beledija koja spada u zaštićene kulturne spomenike Bosne i Hercegovine. Tokom rata u Bosni i Hercegovini Odžak je preživio strašno razaranje, kada su uništeni brojni stambeni objekti, crkve i džamija. Odžak je bio toliko razoren da je čak bio proglašen bosanskohercegovačkim Vukovarom.
Kulturni život grada održavaju dvije kulturne udruge, Kulturno-umjetničko društvo „Preporod“ i Kulturno-umjetničko društvo „Napredak“ koji tijekom cijele godine organiziraju brojne kulturne manifestacije kao što su „Musini dani“, „Posavsko kolo“ i „Na kapiji Bosne“.

Panorame

Trenutno nema panorama – pošalji panoramu Odžaka!