Karta Olovo

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Zeničko-dobojska
Općina Olovo
Stanovništvo (Općina, 2009) 12.406
Površina (Općina) 408 km²
Pozivni broj (+387) 32
Poštanski broj 71 340

Pedeset kilometara sjeveroistočno od Sarajeva smjestio se gradić Olovo koji je središte općine Olovo. Ovaj predivni gradić smjestio se na tri rijeke, Bištice i Stupčanice koje se u centru grada spajaju u rijeku Krivaju. Prema arheološkim nalazima dokazano je da je na obalama ovih rijeka naselje nastalo još prije šest stoljeća. Prvi pisani spomen Olova je iz 1382. godine, kada se spominje kao Plumbum što na latinskom znači olovo, što potvrđuje da je grad Olovo oduvijek bilo poznato po svojim bogatim nalazištima rude olova po kojima je dobio i ime.
Zbog razvoja rudarstva tokom srednjeg vijeka najveći dio stanovništva bili su Sasi koji su bili rudari te obrtnici i trgovci iz Dalmacije i Dubrovnika na čiju je inicijativu sagrađen samostan i crkva Svete Gospe u drugoj polovici 14. stoljeća za vrijeme Tvrtka I. i on danas predstavlja najstarije Gospino svetište na Balkanu. Ovo svetište i danas privlači velik broj vjernika s područja cijelog Balkana. U 16. Stoljeću u Olovo dolaze Osmanlije što povećava broj muslimanskog stanovništva pa se u Gornjem Olovu gradi džamija.
U Olovu se nalaze četiri ljekovita izvorišta termalnih voda koji su glavni nositelji turističke ponude i koji su dostupni tokom cijele godine. Za ljubitelje sportskih aktivnosti razveselit će skijaške staze i litica za penjanje koja se nalazi u njihovoj blizini. Litica za penjanje je zanimljiva zbog toga je ona prirodna stijena. Zbog predivne prirode koja ga okružuje Olovo ima izniman potencijal za izletnički turizam. Tu se nalaze tri iznimne rijeke i njihovi kanjoni, klisura u Čudama, brojne šume koje čine 70% područja općine te ribnjak. Te iznimne prirodne pogodnosti koje oduzimaju dah nude i mogućnosti za lov i ribolov.
Jedan od značajnih kulturnih događanja u Olovu je Međunarodni dan folklora koji se tradicionalno organizira svake godine krajem srpanja. Ovaj regionalni festival koji se događa na otvorenom traje dva dana i za to vrijeme u Olovu okuplja 15 društava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Panorame

Trenutno nema panorama – Pošalji panoramu!