Karta Orašje

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Posavski
Općina Orašje
Stanovništvo (Općina, 2009) 19.786
Površina (Općina) 121,8 km²
Pozivni broj (+387) 31
Poštanski broj 76 270

Na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine na rijeci Savi smjestio se grad Orašje koji je središte istoimene općine. Orašje je nastalo u 19. stoljeću kada su nakon raspada Osmanskog carstva i progona Turaka iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu došli prognani muslimani. Za njih su se u Bosni i Hercegovini podigla dva naselja – Bosanski Šamac i Orašje. Iako je samo naselje nastalo tek u 19. stoljeću povijest Orašja seže još od 13. stoljeća kada je na području općine Orašje osnovano prvo naselje koje se zvalo Terra Tolis i koje se nalazilo na području današnje Tolise.
Na mjestu Orašja preko mosta Županja- Orašje koji je dovršen 1998. godine Bosna i Hercegovina se preko rijeke Save povezuje s Hrvatskom i zbog toga je Orašje jedan od najvažnijih graničnih prijelaza u Bosni i Hercegovini. Nakon što je 1991. godine bio srušen stari most jedini način prelaska iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i obratno bila je riječna skela sve do dolaska oružanih snaga SAD-a koji su izgradili potonski ili plutajući most 1995. godine.
Nositelj kulturnog života Orašja je Centar za kulturu Orašje koji radi na očuvanju, promicanju i poboljšanju kulturnog života Orašja organiziranjem raznih kulturnih manifestacija kao što su Dani kulture, Dani hrvatskog filma, Lutkarsko proljeće, večeri poezije, kazališne predstave i priredbe, likovne izložbe, nastupi raznih kulturno umjetničkih društava i razni koncerti. Najznačajnija kulturna manifestacija ne samo za Orašje već i za cijelo Posavsku županiju je Filmski festival “Dani hrvatskog filma-Orašje”. Tada u Orašje stignu redatelji, glumci, brojni drugi kulturni djelatnici, a i novinari da bi vidjeli najnovija filmska ostvarenja Hrvatske kinematografije. Među najvažnije manifestacije spadaju Dani kulture u Orašju u čijem se programu odvijaju koncerti klasične, ali i rock glazbe, književne večeri, kazališne predstave i velika smotra folklora. Za ljubitelje motocikala početkom svibnja održavaju se Moto susreti u Orašju kada se skupe moto zaljubljenici iz cijele zemlje, ali i Europe i u tri dana sudjeluju u raznim natjecanjima vezanim uz njihove ljubimce. Važno je spomenuti i internacionalnu regatu “IST Zagreb-Orašje”, kada se u razdoblju od 14 dana organizira vožnja kanuima, kajacima i čamcima bez motornog pogona iz Karlovca u Republici Hrvatskoj do Orašja u Bosni i Hercegovini i tako da na zabavan način promiče solidarnost među narodima.

Panorame

Trenutno nema panorama – Pošalji panoramu!