Karta Prozor-Rama

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Hercegovačko-neretvanski
Općina Prozor
Stanovništvo (Općina, 2009) 19.760
Površina (Općina) 477 km²
Pozivni broj (+387) 36
Poštanski broj 88 440

U sjevernoj Hercegovini nalazi se općina Prozor-Rama čije je središte grad Prozor. Općina Prozor-Rama se smjestila na ušću rijeke Rame u Neretvu. No danas rijeka Rama je gotovo i nestala jer je njen donji tok prekrilo Jablaničko jezero a gornji tok Ramsko jezero.
Područje općine Prozor- Rame omeđuju visoke i opasne planine kao što su Makljen, Raduša, Vran, Ljubuša i Čvrsnica od kojih je najnepristupačnija planina Čvrsnica koja se smjestila s južne strane dok se sa zapadne i sjeverne strane općine nalaze pitomije planine. Na području općine zahvaljujući vodenim tokovima, pogotovo rijeci Rami nalazile su se plodne doline od kojih je najvažnija bila ona u gornjem toku Rame i koju danas gotovo u cijelosti prekriva Ramsko jezero.
U „Ljetopisu“ popa Dukljanina koji potječe između 1160. i 1180. godine pop Dukljanin spominje da je župa Rama jedno vrijeme bila u sastavu države Raske što je prvi spomen općine Rame. Prvi pisani spomen grada Prozora je u darovnoj povelji bosanskog bana Tvrtka u kojoj on u župi Rami pod Prozor-gradom 11. kolovoza 1366. godine daruje Vuku Hrvatiniću čitavu Plivsku župu s gradom Sokolom za njegove zasluge u ratu.
Pretpostavlja se da je Prozor postojao još u srednjem vijeku kada je nastala kula opasana zidinama koja se nalazila na brijegu iznad Ponira i potoka Prozorčice. S vremenom je oko kule nastajalo gradsko naselje. Za vrijeme turske vladavine Prozor dobiva izgled turskog naselja no tek dolaskom austrougarske započinje pravi razvoj Prozora. Izgrađuju se brojni putovi koji Prozor povezuju s drugim naseljima, radi se vodovod, osnovne škole, sjedište općine, sud, zemljoradnička udruga, žandarmerijska stanica, pošta, Hrvatsko društvo „Sokol“, čitaonica, vatrogasni savez, motel, kavane, trgovine i ambulanta.
Kulturni živor Prozor-Rame nosi manifestacija Ramske jeseni koja u svoj sadržaj uključuje više društvenih događaja. Manifestacije koje su uključene u Ramske jeseni su proslava Dana općine Prozor-Rama i Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrane i turizma “Dani šljive Rama”, te velik broj raznih sportskih, kulturnih i zabavnih aktivnosti.

Panorame

Trenutno nema panorama – Pošalji panoramu!