Karta Sanski Most

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Unsko-sanski
Općina Sanski Most
Stanovništvo (Općina, 2009) 60.307
Površina (Općina) 781 km²
Pozivni broj (+387) 37
Poštanski broj 79 260

U sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini smjestila se općina Sanski Most s istoimenim središtem. Ovaj grad na devet rijeka nalazi se na rijeci Sani no tim područjem prolazi još osam rijeka koje su Sanica, Bliha, Dabar, Japra, Zdena, Majdanska Rijeka, Sasinka i Kozica što pokazuje da je ovo područje iznimno bogato vodama, predivnim vodopadima, pogotovo vodopadom Bliha ili „Blihin Skok“ ali i termalnim izvorima. Ovo područje nudi predivnu netaknutu prirodu i svim svojim posjetiteljima pruža jedinstveno iskustvo šetnje u prirodi, bogata lovišta i iznimne mogućnosti za vodene sportove i razne rekreacijske sadržaje, a pogotovo ribolov. Sanski Most je okružen brojnim prirodnim ljepotama od koji su neki zaštićeni spomenici prirode kao što su izvori rijeke Sane, Dabar i Zdene, pećine Hrustovača i Dabarska pećina te „Blihin skok“ vodopad rijeke Blihe.
Ovo područje je zbog povoljnog geografskog položaja i klime bilo naseljeno još u prapovijesti što dokazuju brojna nalazišta od kojih su najznačajnije gradine. Pretpostavlja se da je na ovom području živjelo pleme Mezeji, koji su već tada imali općinu na ovom mjestu. Najstariji pisani spomen o ovom području je iz 20. srpnja 1244. godine u povelji ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV. Prodorom Turaka u ovo područje događa se promjena u sastavu stanovništva naseljavanjem muslimanskog stanovništva te prelaskom nekog stanovništva na islamsku vjeru, no dolaskom Austro-Ugarske na ovo područje dolazi kršćansko stanovništvo. Za vrijeme Austro- Ugarske vladavine općina prolazi kroz proces ubrzanog razvoja i izgradnje. Tokom Rata u Bosni i Hercegovini Sanski most je bio okupiran od strane srpskih vojnih snaga, no u kolovozu i rujnu 1995. godine vodile su se borbe za oslobođenje Sanskog Mosta koje su naposljetku rezultirale oslobođenjem Sanskog mosta.
Najpoznatija manifestacija u Sanskom mostu je Ljeto na Sani koja u svoj program uključuje razne aktivnosti kao što su likovne izložbe, konjičke trke, brojna sportska natjecanja kao što su biciklistička utrka ili natjecanje u malom nogometu, modna revija, kazališna predstava, koncerti, projekcije filmova i ostalo.

Panorame

Trenutno nema panorama – Pošalji panoramu!