Karta Široki Brijeg

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Zapadnohercegovački
Općina Široki Brijeg
Stanovništvo (Općina, 2009) 26.263
Površina (Općina) 388 km²
Pozivni broj (+387) 39
Poštanski broj 88 220

Oko 20 kilometara zapadno od Mostara u južnom dijelu Bosne i Hercegovne smjestio se grad Široki Brijeg. Ovo središte Zapadnohercegovačkog kantona nalazi se na rijeci Lištici.

Brojni arheološki nalazi pogotovo oni ostataka gomila i gradina iz ilirskog vremena dokazuju da je ovo područje Širokog Brijega bilo naseljeno već u prapovijesti. Kasnoantički ostatci rimske utvde u Biogracijama, bazilika u Mokrom, te drugi ostatci utvrda i putova svjedoče o životu ovog područja u antičko doba. Ovo područje je bogato povijesnim znamenitostima kao što su gomile i gradine, ostatci antičkog grada Mokriskika kojeg spominje bizantski car Konstantin Porfirogenet u svom djelu O upravljanju carstvom, ostatci srednjovjekovnog grada u Borku, brojni stećci, do sada najstarija crkvena građevina u ovom kraju iz 5. ili 6. stoljeća u Mokrom.

Nastanak grada povezan je s krajem Turske vladavine nad ovim područjem i dolaskom Austro-Ugarske. U to vrijeme gradi se samostan na Širokom brijegu čime započinje preporod ovog područja izgradnjom vodenice i kamenog mosta. Oko vodenice Čemer početkom 20. stoljeća se polako stvara grad, podižu se dućani, gostionice, gospodarski i smještajni objekti, škola, ljekarna, đački dom i gimnazijska zgrada, hidroelektrana, knjižnice, banka te muzej.

Franjevački samostan imao je veliki utjecaj i na kulturni život ovog područja. Ne samo da su u Širokom Brijegu osnovali  muzej s arheološkom, numizmatičkom, etnografskom, geološko-biološkom i drugim zbirkama, već su otvorili više knjižnica te osnovali  puhački i tamburaški orkestar i time potaknuli kulturni razvoj ovog grada. Danas na ovom području djeluje kulturnih institucija poput Likovne akademije, Franjevačke galerije, kulturno-umjetničkih društava, Amaterskog kazališta “Didak”, Srednje glazbene škole, “Matice hrvatske”, “HKD Napredak” te mnoga druga društva, udruge i klape. Te institucije tokom cijele godine u Širokom brijegu održavaju razne kulturne sadržaje poput književnih večeri, kazališnih predstava, koncerta te izložbi. Kulturne manifestacije od najvećeg značenja za život u Širokom Brijegu su „Briješka zvona“, program utemeljen 1999. godine te manifestacija „Međunarodni mediteranski festival dokumentarnog filma“ koja se na ovom području odvija od 2000. godine, za ovaj prostor bitna je i manifestacija Večer folklora koja se odvija od 1999. godine.

Panorame

Trenutno nema panorama – Pošalji panoramu!