Karta Srebrenik

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Tuzlanski
Općina Srebrenik
Stanovništvo (Općina, 2009) 41.508
Površina (Općina) 249 km²
Pozivni broj (+387) 35
Poštanski broj 75 260

U tuzlanskom kantonu u dolini rijeke Tinje smjestila se općina Srebrenik s istoimenim središtem. Stanovništvo Srebrenika se tokom stoljeća bavila ratarstvom, voćarstvom i stočarstvom koje su i danas prevladavajuće gospodarske aktivnosti, no za vrijeme Jugoslavije razvila se i industrija izrade namještaja, građevinskih materija te tekstila.
Srednjovjekovni grad Srebrenik je najznačajniji povijesni spomenik te ima i važnu ulogu za kulturni život Srebrenika. Još od 1977. godine unutar njegovih zidina održava se godišnja kulturna manifestacija „Srebrenik-otvoreni grad umjetnosti“. U programu te manifestacije tokom kolovoza i rujna svake godine unutar zidina starog grada okupljaju se umjetnici iz cijele Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, organizirajući likovne kolonije, radionice poezije i književne večeri, tradicionalne narodne igre i bogat glazbeni program. U Srebreniku djeluje i likovna kolonija “Umjetnici spašavaju Majevicu” koja se odvija na planini Majevica i svake godine okuplja sve veći broj umjetnika iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i susjednih država.
Za kulturni život Srebrenika zaslužan je JU Centar za kulturu i informiranje Srebrenik koji je bio osnovan 1980.godine i koji od tada uspješno radi na očuvanju kulturnog i povijesnog značaja Srebrenika te je zaslužan za razne kulturno – umjetničke događaje poput kazališnih predstava, promocija knjiga i časopisa, književnih večeri, prikazivanja filmova, koncerata zabavne i narodne muzike, likovnih izložbi, modnih revija te nastupa raznih kulturno umjetničkih društva.
Prvi pisani spomen Srebrenika je iz 15. 2. 1333. godine u povelji bosanskog bana Stjepana II. Kotromanića u kojoj on ustupa Ston i Rat Dubrovačkoj republici time stvarajući time trgovačke veze Dubrovnika s Bosnom. Tada je Srebrenik bio prijestolnica srednjovjekovne Bosne koja je u to vrijeme imala najrasprostranije granice, zauzimala je prostor od Save na sjeveru, Zadra i Knina na zapadu i Herceg Novog na jugoistoku. U listopadu 1464. godine Ugarski kralj Matija Korvin zauzima Srebrenik i uspostavlja Srebreničku banovinu na mjesto čijeg zapovjednika postavlja Nikolu Iločkog. Nakon razaranja koje je Srebrnik pretrpio tokom ratova njegovi građani su podigli novi grad sa novim suvremenim kapacitetima poput škola, vrtića, Srednjoškolskog centra, Doma zdravlja, Doma kulture s bibliotekom, kinom i galerijom kada doživljava najznačajniji razvoj koji ga pretvara u razvijeni grad kakav je danas.

Panorame

Trenutno nema panorama – Pošalji panoramu!