Karta Tomislavgrad

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Livanjski
Općina Tomislavgrad
Stanovništvo (Općina, 2009) 27.252
Površina (Općina) 967.4 km²
Pozivni broj (+387) 34
Poštanski broj 80 240

U jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine u livanjskom kantonu nalazi se grad Tomislavgrad koji je središte istoimene općine. Tokom povijesnih razdoblja Tomislavgrad je često mijenjao svoja imena. U rimsko doba zvao se Delminium (što je značilo ovca), ime Županjac je dobio u vrijeme hrvatskih i bosanskih vladara, dok mu je za vrijeme turske vladavine ime bilo Županj–potok i Sedidžedid (što je značilo Nova tvrđava ), ime Županjac se ponovno vraća u vrijeme Austro-Ugarske vladavine, dok sadašnje ime Tomislavgrad prvotno ima od 1925. do 1945. godine kada ga preimenuju u Duvno što je ime koje zadržava do devedesetih Duvno, kada se ponovno vraća ime Tomislavgrad. Dan općine Tomislavgrad se 08. srpnja u spomen na 08. srpnja 1925. godine kada se na Duvanjskom polju slavi tisućita obljetnica hrvatskog kraljevstva i tisućita obljetnica krunidbe prvog hrvatskog kralja Tomislava.
Duvanjsko polje koje obilježava ovo područje okruženo je planinama sa svih strana kao što su planine Ljubuša, Vran, Smiljevača, Gvozd, Grabovica, Tušnica i Jelovača. No iako okružen brojnim planinama Tomislavgrad nema brojna šumska bogatstva jer se samo na Vranu nalazi visoka, a na Gvozdu i Grabovici niska šuma dok su ostale planine gole.
Nositelj kulturnog života Tomislavgrada je kulturno umjetničko društvo “Kralj Tomislav” koje je osnovano 1999. godine no čiji korijeni potječu iz 1917. godine kad je na ovom području djelovalo Hrvatsko pjevačko i tamburaško društvo Tomislav. U sklopu Franjevačkog samostana osnovan je Muzej Franjevačkog samostana Tomislavgrad koji je zaslužan za očuvanje kulturne posebitosti Tomislavgrada. U Muzeju Franjevačkog samostana Tomislavgrad se čuvaju brojni arheološki spomenici značajni za ovo područje poput Duvanjske ploče iz 2. stoljeća poslije Krista, novčića iz raznih povijesnih razdoblja od kojih je posebno važan srebrenjak iz Hadrijanovog doba, razni keramički predmeti, iznimna etnografska zbirka, osebujna sakralna zbirka, ali i afrička zbirka koju čine predmeti koje su misionari donosili iz raznih afričkih zemalja. Franjevački samostan Tomislavgrad ne samo da je zaslužan za očuvanje kulturne povijesti Tomislavgrada već se i danas brine za kulturni život grada organizirajući razne kulturne događanje poput manifestacije „Božiću u susret“.

Panorame

Trenutno nema panorama – Pošalji panoramu!