Karta Trebinje

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Republika Srpska
Kanton
Općina Trebinje
Stanovništvo (Općina, 1991) 30,996
Površina (Općina) 904 km²
Pozivni broj (+387) 59
Poštanski broj 89 000

Na granici s Hrvatskom i Crnom Gorom samo 28 kilometara od Dubrovnika smjestio se najjužniji grad Bosne i Hercegovine. Trebinje koje je ujedno i središte istoimene općine od mora je udaljen samo 15 minuta vožnje automobilom.
Brojni arheološki nalazi dokazuju da je ovo područje bilo naseljeno u kontinuitetu još od vremena paleolitika pa sve do danas od strane Ilira, Grka, Rimljana, Slavena, Turaka, Austro-ugarske, pa ponovno Slavena. Dolaskom Slavena na Balkan rade se teritorijalno političke jedinice od koji je jedna od najstarijih Travunija koja je zauzimala prostor od Dubrovnika na jugu, na sjeverozapadu do Gackog i Pive te do Risna na jugoistoku. Na prostoru Travunije smjestilo se pet utvrđenih gradova među kojima se nalazio i Trebinje koji je ujedno bio i centar tih gradova. Pod bosansku vlast Travunija dolazi 1377. godine kada vlast nad Trebinjem i njegovom okolinom preuzima bosanska vlastelinska porodica Pavlovići koji s ovim područjem upravljaju sve do 1438. godine, kada ga Stjepan Vukčić Kosača pripaja posjedu Kosača. Od 1466. godine pa sve do 1878. Godine Trebinje se nalazi pod turskom vlašću, kada prelazi pod vlast Austro-Ugarske monarhije čija vladavina nad Trebinjem traje do 1918. godine. Za vrijeme Turske, a pogotovo za vrijeme Austro-ugarske vladavine Trebinje prolazi kroz proces razvoja kada se u gradu grade objekti od gospodarske i kulturne važnosti. Do 1992. godine Trebinje je bio izuzetno industrijski razvijen grad zbog razvoja metalne industrije  (Industrija alata Trebinje), konfekcijske proizvodnje (Novoteks), lokalnih tvrtka, te zbog hidroelektrane koja se smjestila na rijeci Trebišnjici koja protječe kroz grada. Za vrijeme rata dolazi do stagnacije u razvoju ovog grada i pada zaposlenosti što dovodi do iseljavanja stanovništva. No zbog povoljnog geografskog položaja, raznih prirodnih znamenitosti, razvoja industrije, ali i poljoprivrede Trebinje se neprestano razvija u urbano, ekonomsko i kulturno središte ovog područja.
Kulturni život grada održavaju razne ustanove poput škola, fakulteta, muzeja, galerija, likovnih kolonija, kazališta, kulturno-umjetničkih društava te mnogobrojne kulturne manifestacije organizirane tokom cijele godine kao što su Svetosavske svečanosti, Festival Festivala, Dani vina, Dani na Trebišnjici, Skokovi sa kamenog mosta, Dučićev dan, Zvon zvonke pjesme, Krsna slava grada te mnoge druge.

Panorame

Trenutno nema panorama – Pošalji panoramu!