Karta Trnovo

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet
Kanton
Općina Trnovo
Stanovništvo (Grad, 1991) 2.099
Površina (Općina) ? km²
Pozivni broj (+387) 57
Poštanski broj 71 220

Na udaljenosti oko 30 kilometara jugoistočno od Sarajeva okružena planinama Igman, Bjelašnica, Treskavica i Jahorina smjestila se općina Trnovo su čijem se sastavu nalazi i grad Trnovo. U Republici Srpskoj također postoji općina Trnova koja je nekad činila cjelinu s općinom Trnovo u Bosni i Hercegovini no nakon potpisivanje mirovnog sporazuma općina Trnovo je podijeljena u ta dva dijela. U sastav Federacije Bosne i Hercegovine ušao je veći dio općine osim mjesta : Bogatići, Grab, Jablanica, Kijevo, Klanac, Milje, Podivič, Rajski Do, Tošići, Trnovo (dio), Turovi, Ulobići i Vrbovnik (dio). Od njih je u Republici Srpskoj formirana općina Trnovo. Područje općine Trnovo zauzima relativno veliku površinu u odnosu na broj stanovnika što ju čini jednom od najrjeđe naseljenih općina u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Općina Trnovo obiluje raznim prirodnim znamenitostima pogotovo izuzetno izvorima pitke vode, riječnim tokovima Željeznice, Crne Rijeke, Bijele Rijeke, Rakitnice, te s tri planinska glacijalna jezera. Dok vode Željeznice, Crne i Bijele Rijeke teku prema Crnom moru, Rakitnica se ulijeva u Neretvu čijim koritom otječe u Jadransko more. Općina Trnovo zauzima visok položaj kada se radi o ljekovitom bilju zahvaljujući brojnim planinama koje je okružuju koje su bogate raznim vrstama ljekovitog, ali i jestivog, aromatičnog i vitaminskog bilja od kojih je potvrđeno njih 600 vrsta. Ove prirodne ljepote pružaju veliki potencijal za turistički razvoj općine Trnove. Rijeke i jezera pružaju potencijal za razvoj vodenog turizma te pogotovo ribolovnog turizma, planine pružaju mogućnost za razvoj zimskog turizma, no i predivno mjesto za šetnju na svježem zraku ili čak vožnju biciklom. Zahvaljujući selima općine Trnovo koja su tokom zadržala svoju povijest i kulturno nasljeđe ovo područje ima izniman potencijal za razvoj ruralnog turizma čiji je početak već započet izgradnjom Etno muzeja u Šabićima.

Dan općine Trnovo slavi se 17. ožujka i tradicionalno se obilježava raznim sportskim natjecanjima poput nogometnih, odbojkaških, ali i onih u potezanju konopa.

Panorame

Trenutno nema panorama – Pošalji panoramu!