Karta Uskoplje

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Srednjobosanski
Općina Uskoplje
Stanovništvo (Općina, 1991) 19.248
Površina (Općina) 403 km²
Pozivni broj (+387) 30
Poštanski broj 70 240

U kantonu Središnje Bosne, u gornjem toku rijeke Vrbas nalazi se općina Gornji Vakuf – Uskoplje. Uskoplje je istoimeni grad smješten u ovoj općini čije je on središte. Ova općina omeđena je planinama, Vranicom s istoka i Radušom sa zapadne strane. Na ovom području uz rijeku Vrbas, no bujni vodotok ovog područja čine još četiri rijeke Bistrička rika, Trnovača, Krušćica i Voljšnica. U srednjem vijeku ime ovog područja bilo je Uskoplje (sto je označavalo izduženo usko polje), kasnije je bio uobičajen naziv Skoplje koje je prevladavalo do druge polovice 19. Stoljeća kada ovo područje dobiva ime Gornji Vakuf. U 2001. godini prema odluci međunarodne zajednice službeni naziv općine se mjenja u Gornji Vakuf – Uskoplje.

Arheološkim nalazima dokazano je da je područje Uskoplja bilo nastanjeno od najstarijih vremena, no kao gradsko naselje Gornji Vakuf nastaje tek krajem 16. stoljeća. Naziv grada pokazuje da je nastanak da je osnivanje grada bilo povezano s Vakufom, što označava neko dobro koja osoba dobrovoljno izdvoji iz svoje imovine te ga predaje Alahu, no prihodi i svrha valufa moraju služiti ljudima. Iako vakuf nije popisan Kur'anom, vakufi su tokom stoljeća odigrali važnu ulogu u svim islamskim zemljama jer su posredstvom vakufa izgrađeni skoro svi javni objekti u naseljima (džamije, mektebi, bezistani, sahat-kule, česme, dućani i medrese). Prema Aktu o uvakfljenju zasnivala se varoš tako da najprije gradila džamija na trgu, a onda su se gradili prateći objekti. Tako se i postanak Gornjeg Vakufa se veže s vakufom Mehmed-bega Stočanina, čija je džamija bila od posebnog značaja za osnivanje grada.

Zahvaljujući povoljnoj klimi i geografskom položaju područje Gornjeg Vakufa ima izniman potencijal za razvoj turizma. Postoji izvrstan potencijal za razvoj lovnog i ribolovnog, te planinskog turizma. Izletišta koja se nalaze u blizini Gornjeg Vakufa su: Prokoško jezero, Bistrička rijeka, planine Vranica i Raduša te izvorišta četiri vakufske rijeke.

Podružnica Uskoplje Hrvatskog kulturnog društva Napredak zaslužna je za kulturni život Uskoplja koja tradicionalno organizira manifestaciju Uskopaljske jeseni na kojoj sudjeluje oko 30 kulturno umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

Panorame

Trenutno nema panorama – Pošalji panoramu!