Karta Višegrad

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Republika Srpska
Kanton
Općina Višegrad
Stanovništvo (Općina, 1991) 21.199
Površina (Općina) 442 km²
Pozivni broj (+387) 58
Poštanski broj 73 240

Višegrad je općina s istoimenim središtem koja se smjestila na rijeci Drini u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Jedno od rijetkih proširenja u toku rijeke Drine je Višegradska kotlina koja se djelomično sastoji od visokih klisura i planina. Na mjestu gdje se planine koje čine kanjon Drine razdvajaju u kotlinu, stoji 500 godina stari kameni most s 11 lukova širokog raspona koji se svima poznat iz romana Ive Andrića „Na Drini ćuprija“ u kojem on tokom četiri stoljeća opisuje svakodnevni ljudi u Višegradu čiji je nijemi svjedok bio ovaj predivni most koji je dao izgraditi vezir Mehmed paša Sokolović. Most je dug oko 250 metara te je širok oko 10 metara osim na sredini na dijelu koji se zove kapija gdje je proširen s dvije terase, koje se nalaze sa svake strane po jedna.

Tragovi života na ovom području potječu iz vremena Ilira (1500 god. p.n.e.), kada su ovo područje naseljavala plemena Autarijati i Ardijeji što nam svjedoče pronađene grobnice.   Ovaj kraj je kasnije bio u sastav rimske provincije „Malavice“ te je tada dolinom rijeke Drine prolazio je rimski put „Via Drina“. Zbog svog povoljnog geografskog, strateškog, ali i ekonomskog položaja Višegrad je imao burnu prošlost te je tokom stoljeća bio meta mnogih osvajača. Prvi spomen Višegrada je 1433. godine kada je pripadao moćnoj srpskoj vlastelinskoj porodici Pavlovića, pod čijom je upravom bio i srednjovjekovni grad Dobrun. Iznad drinskog mosta na vrhu brda nalaze se tragovi starog grada ili Pavlovine (naziv koji je dobio po vojvodi Pavlu Radenkoviću), ruševine se nalaze na dva mjesta pa se nazivaju „Gornji grad“ i „Donji grad“. Prema zapisima Turskog putopisca Evlija Čelebije, oko 1577. godine Mehmed Paša je sagradio donju Višegradsku varoš, a pošto je postojalo već postojalo naselje iznad njega grad je dobio ime Višegrad.

Višegrad se može pohvaliti bogatim kulturnim životom kojeg nose razne kulturne institucije, kulturno – umjetnička društva i udruge koje se brinu za očuvanje starih zanata poput tkanja i rada s vunom. Tokom cijele godine u Višegradu se održavaju razne kulturne manifestacije kao što su Međunarodni folklorni festival, Višegradska Staza, Drinska regata, Skokovi s Višegradske ćuprije, Sajam meda i razne druge.

Panorame

Trenutno nema panorama – Pošalji panoramu!