Karta Vlasenica

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Republika Srpska
Kanton
Općina Vlasenica
Stanovništvo (Općina, 1991) 33.942
Površina (Općina) ? km²
Pozivni broj (+387) 56
Poštanski broj 75 440

U istočnom dijelu Bosne i Hercegovine u entitetu Republike Srpske nalazi se općina Vlasenica s istoimenim središtem. Ovo područje je bilo naseljeno u kontinuitetu od prapovijesti pa do današnjih dana o čemu svjedoče razne nekropole, osobito ona na lokalitetu Šošari., stećci od kojih su neki ukrašeni, a jedan je s natpisom, ostatci naselja, gradova, spomenici te srednjovjekovni putovi. U vrijeme bosanske samostalnosti ovo područje spadalo je u sastav srednjovjekovne župe „Birač“ koja se prvi put spominje u spisima koji datiraju iz 1244. godine te koji su i danas sačuvani u dubrovačkom arhivu. Samo naselje Vlasenica nastaje sredinom 15. stoljeća, ali pod imenom Birač koji zadržava do kraja 18. stoljeća kada preuzima sadašnje ime. Postoje dvije priče koje govore o postanku imena Vlasenice. Neki vjeruju da naziv Vlasenica potječe od trave vlasulje koja je karakteristična za ovo područje dok neki tvrde da je Vlasenica ime dobila po svojim prvim stanovnicima koji su bili Vlasi.

Vlaseničko područje je idealno za razvoj turizma zbog svog povoljnog geografskog položaja, bogatstva flore i faune, iznimnim prirodnim pogodnostima. Na ovom području postoji potencijal za razvoj različitih vrsta turizma kao što je zimsko-planinski, seoski, lovni, ribolovni, eko- turizam te zdravstveni turizam. Posebno obilježje ovog kraja su visoke i guste šume koje zauzimaju velik dio ovog područja. Zbog raznolikog sastava drveća koji čine bukve, jele, javori, borovi, smreka, ali i Pančićeva omorika), obilja šumskih plodova, osobito raznih vrsta gljiva (vrganj, smrčak, lisičarke, rujnice, reduše i dr.) i rasprostranjenosti razne divljači (srne,divlje svinje, medvjeda, vuka, lisice, zeca i ostalih), te zbog bogatstva ribljeg života (pastrmka, mladica, lipljan, mrena, škobalj, klen i dr.) ovo područje svakodnevno privlači brojne zaljubljenike u prirodu. Za razvoj zimskog turizma zaslužna je planina Javor na kojoj se nalazi zimski sportsko- rekreativni centar “Igrišta” od 1984. godine.

Za kulturni život ovog područja zaslužan je Dom kulture, škole, Narodna biblioteka, Omladinski centar te Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta”. Tokom cijele godine u Vlasenici se organizaraju razne kulturne manifestacije poput kazališnih predstava, likovnih izložbi, književnih večeri, promocija knjiga, večeri folklora, te dječjeg stvaralaštva.

Panorame

Trenutno nema panorama – Pošalji panoramu!