Karta Vogošća

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Sarajevo
Općina Vogošća
Stanovništvo (Općina, 2009) 21.595
Površina (Općina) 71.7 km²
Pozivni broj (+387) 33
Poštanski broj 71 320

Jedna od devet općina Kantona Sarajevo, udaljena od Sarajeva samo šest kilometara je općina Vogošća čije je središte istoimeni grad. Ona se nalazi na prostoru između Sarajevskog i Visočkog polja u slivu rijeke Bosne, te zahvaća i slivove rječica Vogošće i Ljubine koje su desni pritoci rijeke Bosne. Prije rata u Bosni i Hercegovini te sve do potpisivanja Mirovnog sporazuma 1995. godine općina Vogošća je bila gradska općina Sarajeva.

Tokom povijesti ovo područje je prolazilo kroz različite razine razvoja kada je od ubrzanog razvoja prelazilo na razdoblje stagnacije. Naselje Vogošća u obliku kakvo je danas se razvilo u razdoblju nakon završetka Drugog svjetskog rata, što ima zahvaliti izgradnji vojno-industrijskog kompleksa preduzeća “Pretis”. Općina Vogošća ostvaruje dinamičan razvoj oko 1980. godine kada na cijelom području Jugoslavije biva poznata zbog iznimnog razvoja u industriji. U bivšoj Jugoslaviji općina Vogošća je bila poznata i kao druga općina po razvijenosti odnosno po nivou nacionalnog dohotka po glavi stanovnika. Ovoj razini razvijenosti je u najvećoj mjeri doprinosio razvoj vojne i automobilske industrije, prerade metala, proizvodnje termoenergetskih i procesnih postrojenja te industrije valjčanih ležaja koji se odvijao u suradnji sa Volkswagenom iz Njemačke i SKF–Geteborg iz Švedske. Što se tiče gospodarskog razvoja ovog područja tu su glavnu ulogu preuzeli rudarstvo i industrija. Razvoj ovog cijelog područja je bio moguć zbog suradnje općine Vogošća sa drugim zemljama u predratnom periodu koja je tada je na visokom nivou. Pored razvijene industrije i rudarstva, Vogošća je imala razvijenu infrastrukturu, lokalni i međugradski promet te razvijenu telekomunikacijsku mrežu sa vlastitom centralom od 12000 brojeva. Vagošća je prije rata (1992. godine) bila najjači industrijski kompleks na Balkanu te je imala veliki strateški značaj. U industriji je tada bilo zaposleno oko 90 % radno sposobnog stanovništva cijele općine, no u toku rata veliki broj industrijskih pogona bio je oštećen ili potpuno uništen. Poslijeratni period u Vogošću je obilježen razdobljem obnavljanja razrušenih stambenih objekata, infrastrukture te razvojem poljoprivrede.

Za kulturni život Vogošća bitna je kulturna manifestacija „Vogošćanski dani“ u sklopu kojih se održavaju sportska natjecanja, izložbe kulturno-umjetničkog stvaranja, promocije knjige te folklorni program, kazališne predstave te razni drugi sadržaji.

Panorame

Trenutno nema panorama – Pošalji panoramu!