Karta Žepče

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Zeničko-dobojski
Općina Žepče
Stanovništvo (Općina, 1991) 31.067
Površina (Općina) 210 km²
Pozivni broj (+387) 32
Poštanski broj 72 230

U središnjoj Bosni, u Zeničko-dobojskom kantonu nalazi se Žepče, grad i središte istoimene općine. Područje općine Žepče proteže se na oko 300 kilometara kvadratnih od kojih se 100 kilometara nalazi u dolini rijeke Bosne, još 100 kilometara zauzimaju livade, voćnjaci i pašnjaci, a ostatak prostora prekriven je šumom hrasta, graba, jele, smrče i bukve.

Prvi pisani spomen Zepča koji datira iz 04. listopada 1458. godine u povelji bosanskog kralja Stjepana Tomaša koju je u Zepču izdao visokom činovniku Stjepanu Ratkoviću. Žepče je kroz povijest oduvijek bio poznat kao trgovačko središte, što dokazuju dokumenti koji govore da je već potkraj 12.stoljeća Zepče imao trgovačke veze s Dubrovačkom Republikom. Čak je i samo ime grada došlo od latinske riječi Emtio što znači kupovanje odnosno kupnja.

O bogatoj povijesti Zepča govore mnoga arheološka nalazišta, te tragovi ljudskih naselja iz neolitika te brončanog i rimskog doba na lokalitetima Novi Šeher, Ponijevo, Brezovo polje i Ozimica. Tokom godina Zepče se razvijalo izgradnjom raznih objekata, tako se 1446. godine gradi prva katolička crkva u Zepču posvećena sv. Tomi koju je u blizini žepačke kule dao izgraditi bosanski kralj Stjepan Tomaš, pretpostavlja se da je 1568. godine izgrađena glavna džamija Ferhadija, koju je izgradio ju je Ferhadbeg odnosno Ferhad paša, 1880. godine osniva se Građanska čitaonica i Državna pučka škola, dok se pravoslavna crkva u Žepču posvećena Rođenju Presvete Bogorodice gradi 1894. godine.

Područje općine Zepče zbog svog velikog povijesnog značaja, ali i iznimnih prirodnih ljepota ima veliki potencijal za razvoj turizma, osobito izletničkog turizma, zdravstvenog turizma, lovnog i ribolovnog turizma te sportskog turizma. Za kulturni život ovog kraja zaslužne su razne kulturne institucije kao što su Dom kulture, Hrvatsko amatersko kulturno društvo Concordia Žepče, razna kulturno umjetnička društva kao što su Naši korijeni ili Slovo o Žepču, Gradska biblioteka, Bošnjačka zajednica kulture Preporod i druge udruge. Zahvaljući radu tih kulturnih institucija u Zepču se organiziraju razne manifestacije od kojih je najpoznatija trodnevna manifestacija „Žepačko ljeto“ u sklopu kojeg se odvijaju razni sadržaji.

Panorame

Trenutno nema panorama – Pošalji panoramu!