Mapa Sarajevo

Get Directions

Opis grada | Panorame | Vremenska Prognoza

Entitet Federacija BiH
Kanton Sarajevo
Općine Sarajeva Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad
Stanovništvo (Naselje, 2009) 305.242
Površina (Općina) 141.5 km²
Pozivni broj (+387) 33
Poštanski broj 71000

Sarajevo je glavni, ali i najveći grad Federacije Bosne i Hercegovine te njen ekonomski, gospodarski i kulturni centar. Ovu jedinicu lokalne samouprave čine četiri gradske općine: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad. Nalazi se na rijeci Miljacki koja protječe kroz grad, a u neposrednoj blizini grada nalazi se i izvorište rijeke Bosne dok grad okružuju planine Bjelašnica i Igman na jugozapadu, Trebevićem na jugoistoku te s manjim planinama na sjeveru i sjeverozapadu što pruža jedinstven doživljaj svim zaljubljenicima u prirodu bilo posjetiteljima Sarajeva ili samim Saralijama.
Zbog povoljnog geografskog položaja na ovom području je postojalo naselje još u vrijeme mlađeg kamenog doba. Sam grad Sarajevo nastaje dolaskom Turaka 1435. godine nakon pada Hodidjeda, srednjevjekovnog utvrđenog grada koji se nalazio istočno od današnjeg Sarajeva. Pretpostavlja se da je osnivač Sarajeva Isa-beg Ishaković koji je 1462. godine dao naredbu za formiranje grada te sagradio prvu džamiju, dvor, most i nekoliko javnih ustanova. Sarajevo  1850. godine postaje glavni grad Bosne, koja je tada bila provincija Osmanskog carstva. Sarajevo tada prolazi kroz zlatno doba koje prestaje 1967. godine  kada je Eugen von Savoyen ušao u grad i spalio ga. Dolaskom Austro-ugarske Sarajevo prolazi ubrzan razvoj te intenzivan proces izgradnje, tada se gradi muzej, Vijećnica, gimnazija, sud, kazalište, pošta, bolnica, tržnica, banke i ostalo. U Sarajevu je 1914. godine izvršen atentat na austrijskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata.
U vrijeme osmanske vladavine u Sarajevu je nastao trgovački dio grada koji se zvao Baščaršija, koji je ostao sačuvan do danas i koji ima značajan arheološki i kulturni značaj. U Sarajevu postoji 35 institucija poput Nacionalnog kazališta i 30 udruženja poput kulturno-umjetničkih društava koji nose kulturni život Sarajeva što je razlog zbog čega kulturni život sarajeva obiluje raznim kulturnim manifestacijama i programima. Neke od značajnih manifestacija su Sarajevo Film Festival, Sarajevski dani poezije, Internacionalni glazbeni festival „JAZZFEST“, Festival „Baščaršijske noći“ te Međunarodni kazališni festival „Teatar Fest“.

Panorame

Trenutno nema panorama – Pošalji panoramu!